Stop met al dat negatieve nieuws en die somberheid

In dit stukje zit een aanklacht tegen onszelf verborgen. Wij, van de krant, maar ook veel andere media, zijn veel te negatief over de wereld waarin we leven. We leven in een veel betere maatschappij dan pak 'm beet tien, vijftien jaar geleden - alleen vertellen we dat er niet bij als we al die bakken ellende over u uitstorten. Kranten en televisie schetsen een te somber beeld over, in het klein, de Nederlandse samenleving. En in het groot: over de hele aardbol. En daar moet een einde aan komen, zegt Ralf Bodelier, ankerman van de beweging 'World Best News Nederland'.

Bodelier en zijn mensen hebben eenmalig een vier pagina's tellende krant gemaakt, vol met goed nieuws; nieuws dat dus voor 'perspectief moet zorgen'. De krant wordt vandaag verspreid in een oplage van 20.000 exemplaren. In Leeuwarden, Tilburg, Amsterdam en Den Bosch gaan vrijwilligers de straat op om ook de andere kant van het nieuws te belichten.

Maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste doel van de beweging, zegt Bodelier. "We willen de journalistiek in beweging krijgen. Het vertrouwen moet terug in de samenleving. Nederlanders hebben een veel te somber beeld. De media hebben daar een verantwoordelijkheid in."

We benoemen in de krant vaak de dingen die niet goed gaan. Zo leerde Bodelier het studenten journalistiek ook jaren, destijds in zijn rol als leraar aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Inmiddels weet hij beter: "Als we alleen die zaken melden, dan lijkt onze maatschappij door en door verrot. En dat is niet zo. De uitzondering wordt beschreven, niet de normale gang van zaken."

World Best News meldt vandaag dat we in een veiligere wereld leven dan een poos geleden. Het aantal oorlogsdoden daalt bijvoorbeeld en is nog maar een fractie van twintig jaar geleden.

En zo is er meer - en dat staat allemaal in hun krant. Er gaat heel veel heel goed, zegt Bodelier. En dat moet óók worden verteld. Als de beweging het voor elkaar krijgt dat journalisten ook oog krijgen voor dat nieuws, is de missie geslaagd. En hoeft het niet meer, zo'n aanklacht tegen onszelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden