Stop met afgeven op flexwerker

De schijnzelfstandige benadeelt de fiscus en bedreigt de sociale solidariteit. Voilà, probleem in kaart gebracht, zondebok gevonden. Nee! Calculerende werkgevers en met ontslagbescherming en periodieken gepamperde werknemers zagen aan de poten van het systeem.

Ik ben geen zelfstandige uit roeping maar wel zeer bewust zónder personeel, want de verplichtingen en zorgen die daarbij komen kijken, zouden mij de lust tot werken ontnemen. Ik snap dus heel goed dat werkgevers dol zijn op flexwerkers; die zijn immers nooit ziek en zijn ze het wel dan is dat jouw zorg niet.

Wat ik niet snap is dat dat groeiende leger aan zzp'ers als dank voor betoonde flexibiliteit wordt afgescheept met een uurtarief of stukloon dat ver onder dat van hun collega's in loondienst ligt. Dat wordt deels gerepareerd door belastingvoordelen, maar solidariteit koop je er niet voor. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is duur, evenals het opbouwen van een individueel pensioen.

Het succes van broodfondsen toont aan dat zzp'ers dolgraag solidair willen zijn, maar dat ze dat van staatswege onmogelijk wordt gemaakt. De oplossing zit niet in het ontmaskeren van de schijnzelfstandigheid, maar in het updaten van de arbeidsmarkt én het sociale stelsel aan de 21ste eeuw.

Voer een betaalbare, niet-verplichte, nationale, sociale verzekering in, die voor iedereen toegankelijk is en die een minimumloon uitkeert bij ziekte of onvrijwillige werkeloosheid. Basisidee is dat werken loont en wie het luxer wil, verzekert dat zelf bij.

Tegenover de zekerheid van een contract voor onbepaalde tijd moet een laag salaris staan. Hoe korter het contract hoe hoger de toeslag daarop. Flexwerkers zonder zekerheid krijgen de hoogste toeslag.

Het zzp-pensioen (kort gezegd: sparen voor je eígen pensioen) kan het huidige onbetaalbare en generaties verdelende stelsel vervangen.

Drie ingrepen waarmee schijnzelfstandigheid geen issue meer is, omdat het voor werkgevers weer aantrekkelijk wordt voor hun core business werknemers in dienst te nemen (of te houden). Aan outsourcen hangt dan immers een prijskaartje dat recht doet aan het risico dat de zelfstandige neemt en de 'last' waarvan de werkgever zich bevrijdt.

Utopie? Wellicht, maar die tsunami aan schijnzelfstandigheid komt er, de solidariteit moet door steeds minder werknemers worden opgebracht en de verelendung aan de onderkant van de arbeidsmarkt is allang begonnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden