'Stop import paardevlees'

Slachtpaarden in Amerikaanse landen mishandeld. Dierenclubs willen Europees verbod.

De Europese Commissie moet de import van Amerikaans paardevlees verbieden. Dat vindt een groep dierenwelzijnsorganisaties, waaronder de invloedrijke Eurogroup for Animals en het Nederlandse Eyes on Animals. Brussel onderzoekt die mogelijkheid al, zo zeggen de dierenclubs. Volgens hen is de weg naar de slacht voor paarden in Noord- en Zuid-Amerika 'een martelgang'.

Dit voorjaar ontstond in verschillende Europese landen verontwaardiging over de misstanden. In Nederland besteedden Trouw en het tv-programma Radar aandacht aan de kwestie. De dierenclubs lieten beelden zien van ernstig vermagerde dieren die zonder beschutting in de vrieskou of de brandende zon stonden. De transporten van slachtpaarden duren in landen als Argentinië, Mexico en de Verenigde Staten veel langer dan de in Europa toegestane acht uur. De dieren krijgen onderweg vaak geen water, en worden met stokken geslagen. Zieke en stervende dieren worden aan hun lot overgelaten. Het Amerikaanse vlees wordt in Nederland verkocht als paardebiefstuk of in snacks voor de horeca. Het heeft het keurmerk 'EU-gecertificeerd', waardoor het volgens Eyes on Animals lijkt alsof het vlees volgens Europese regelgeving wordt geproduceerd.

"Consumenten worden massaal bedonderd", zegt Margreet Steendijk van Eyes on Animals. "In deze landen gelden echt middeleeuwse standaarden."

Volgens Eyes on Animals mag Europa met het oog op dierenwelzijn en voedselveiligheid een importverbod afkondigen. Dat is ook mogelijk op 'morele gronden', zoals dat gebeurd is met zeehondenbont. "Canada heeft daar destijds bezwaar tegen gemaakt, maar zonder succes", zegt Steendijk. "Europa kan dit doen. Of ze het willen, is de vraag. Wij hopen van wel."

De Eurogroup for Animals, waarvan veertig Europese dierenorganisaties lid zijn, heeft in Brussel al gesproken met hoge ambtenaren op het gebied van consument en gezondheid. "Zij zijn bezorgd, en onderzoeken de kwestie op dit moment", zegt woordvoerder Martyn Griffiths van Eurogroup for Animals. "Ze geven de voorkeur aan betere controles. Maar de mogelijkheid van een importstop bekijken ze ook."

Betere controles vindt Steendijk geen oplossing. "Dat stadium zijn we voorbij. We volgen dit al een paar jaar, en de verbeteringen zijn nihil. Europa mag zich niet bemoeien met het vervoer, alleen met de slacht. En de Europese controles in slachthuizen worden vooraf aangekondigd. Als er iets mis is, krijgt een slachthuis slechts een waarschuwing."

De Nederlandse supers Deen en Coop zijn na de commotie gestopt met de verkoop van Amerikaans paardevlees. Jumbo wil de omstandigheden voor paarden in Amerika verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden