Stop goedkoop gebral over Poolse migrant

Er zijn de afgelopen jaren de nodige rapporten verschenen over arbeidsmigranten uit het voormalige Oostblok. De Tweede Kamer deed vorige week een duit in het zakje. Die rapporten wijzen allemaal in dezelfde richting. Door onderschatting van de aantallen zijn er problemen ontstaan. Dat heeft geleid tot overlast in kwetsbare stadswijken, uitbuiting van werknemers door malafide uitzendbureaus en bedrijven die de regels aan hun laars lappen. Verdere ontsporingen zijn te voorkomen, maar dan moet de wil er wel zijn.

Als de arbeidsinspectie voldoende zou inspecteren, gemeentebesturen misstanden rond huisjesmelkers zouden aanpakken en voor spreiding zouden zorgen, malafide uitzendbureaus aangepakt zouden worden en de nationale overheid de boel zou coördineren, dan waren we een stuk dichter bij de oplossing.

We weten al jaren dat dit het recept is voor een betere aanpak, maar het komt niet van de grond. Wel staan politici in de rij om ach en wee te roepen als de achterban weer eens last heeft van een dronken Pool in de wijk. Intussen profiteren bedrijfsleven, belastingdienst en de lokale en nationale economie van de werkkracht van ongeveer 200.000 goedkope arbeiders. Kwestie van vraag en aanbod. De werkgevers moeten dan ook niets hebben van beperkingen, de brave burger is blij met goedkope klusjesmannen.

De meeste Oost-Europeanen gaan weer terug, ze vragen nauwelijks uitkeringen aan. De excessen zijn uitzonderingen. Problemen en oplossingen zijn al jaren bekend. Tijd om de kop uit het zand te halen en te stoppen met goedkoop populistisch gebral dat slechts leidt tot aantasting van ons imago. Polen en Roemenië, we hebben ze keihard nodig om de crisis op te lossen en onze producten aan te verkopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden