'Stop doorvoer walvisvlees via Rotterdam'

Walvisvlees in Japanse supermarkt Beeld anp
Walvisvlees in Japanse supermarktBeeld anp

Het Havenbedrijf Rotterdam roept reders en terminal operators op geen walvisvlees uit IJsland via Rotterdam naar Japan te vervoeren. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

Het bedrijf Samskip is voor zover bekend de enige reder die walvisvlees via Rotterdam verscheept. Inmiddels heeft dit bedrijf aangegeven op korte termijn te zullen stoppen met het transport via Rotterdam. Maar het Havenbedrijf is bang dat andere reders deze activiteiten zullen overnemen.

Tot nu toe werden jaarlijks zo'n 50 containers via Rotterdam doorgevoerd. Deze arriveerden met kleine schepen, waarna ze op grote oceaanreuzen naar het Verre Oosten werden overgeladen.

Juridisch zijn er geen mogelijkheden om de doorvoer van walvisvlees te verbieden. De containers met het ingevroren vlees staan korte tijd op een terminal. Ze staan daar in douanevrij gebied en komen formeel Nederland niet in, aldus het Havenbedrijf.

Ook andere havenbedrijven in Europa wordt in de oproep gevraagd walvisvlees in de ban te doen. Recentelijk is het jachtseizoen op de walvis weer geopend. Walvissen zijn beschermde dieren, maar verschillende landen waaronder IJsland, Japan en Noorwegen negeren het internationale verdrag dat de jacht op deze zeezoogdieren aan banden legt.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) laat in een reactie weten blij te zijn met de oproep. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vindt het goed nieuws dat het Havenbedrijf en de reder hun verantwoordelijkheid nemen. Het departement werkt ook samen met de Rotterdamse haven om met de andere Europese havens te komen tot afspraken om geen walvisvlees meer door te voeren, benadrukt de bewindsvrouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden