Stop de uitbuiting van dieren: ontdek de vegetarische keuken

In de discussie over de mkz-crisis wordt veel te weinig gerept over de diepste oorzaak ervan, de nauwelijks te stuiten vleesconsumptie van de mens die het ingeschapen evenwicht in de driehoeksverhouding tussen mens, dier en plant verstoort. Zolang de mens niet besluit om minder of geen vlees te eten, zullen de praktijken van de afgelopen weken zich blijven herhalen.

Marjolijn Quint

Cruciaal is de opstelling van de consument. Deze zal zijn eetgedrag moeten aanpassen. Wie klaagt over het ruimen van dieren en dezelfde dag doodleuk een biefstuk verorbert, is niet alleen schizofreen, maar ook iemand met een verwerpelijke dubbele moraal. Respectvol omgaan met de natuur sluit de intentie en omvang van de huidige vleesconsumptie uit.

Het omschakelen van het eten van vlees naar een vegetarisch consumptiepatroon kan uitstekend in fasen worden gerealiseerd. Begin met het invoeren van een vleesloze dag en het overgaan op het eten van scharrelvlees, daarna volgen twee dagen zonder vlees enzovoort. Uiteraard kan ook de hoeveelheid vlees worden gereduceerd. Het effect is op den duur wezenlijk: geen BSE, varkenspest, mkz en een kennismaking met de onuitputtelijke rijkdom van de vegetarische keuken.

De overheid moet als beschermer van mensen en dieren de taak op zich nemen om de vleesconsumptie te ontmoedigen. Dit kan middels voorlichting en een ander subsidiebeleid. Wat dat laatste betreft zou de vegetarische industrie veel meer en publiekelijk gesponsord moeten worden. Het is van de zotte dat de bio-industrie nog steeds miljarden guldens per jaar krijgt om uit te breiden, terwijl je nooit hoort dat de regering geld, tijd en energie stopt in de stimulering van de vega-industrie en onderzoek naar vleesvervangers.

Het in prijs verlagen van vegetarische waar is een volgende mogelijkheid om de vleesconsumptie te remmen. De overheid zou het goede voorbeeld kunnen geven, bijvoorbeeld door het organiseren van vleesloze diners voor buitenlandse gasten en het invoeren van een grootschalig assortiment vegetarische producten in de kantines op de ministeries. Ook zou het goed zijn wanneer de minister van landbouw zelf vegetariër is, het zou zijn beleid ten goede beïnvloeden.

Ten slotte zouden veeboeren hun liefde voor en kennis van de natuur uitstekend kunnen toepassen in een beroep waarin zij zich richten op plantaardige producten; de overheid zou hen daarbij moeten adviseren en ondersteunen. Biologische boeren geven hun bio-collega's al het goede voorbeeld. Ook het buitenland geeft voorbeelden ter navolging. Zo is in Zweden bij wet het recht op weidegang voor koeien vastgelegd.

Kortom: in de omgang met dieren moeten boeren, burgers en overheden oog krijgen voor de rechten van het dier en zich niet blind staren op de plichten die het dier worden opgelegd.

De consumenten, gesteund door politieke partijen, goedwillende boeren en actie- en belangengroepen, moeten een vegetarische revolutie ontketenen, wanneer de agrarische sector, de Europese Unie en de nationale overheid niet op korte termijn meer voor de vleesvervangende industrie gaan doen.

Marjolijn Quint is hoofdredacteur van Vegeet, een magazine voor vegetariërs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden