Opinie

'Stop de opname van vluchtelingen tijdelijk'

Vluchtelingen uit Iran wachten, met hun monden dichtgenaaid, bij de grens van Macedonië. Beeld afp
Vluchtelingen uit Iran wachten, met hun monden dichtgenaaid, bij de grens van Macedonië.Beeld afp

Het wordt tijd om aan het ondenkbare te gaan denken, vindt oud-diplomaat Robbert van Lanschot. Hij pleit voor morrelen aan het Vluchtelingenverdrag.

Robbert van Lanschot

We willen er liever nog niet te veel aan denken, maar volgend jaar kan de West-Europese opvang van vluchtelingen een complete chaos worden.

De Europese Unie verwacht de komende twee jaar drie miljoen nieuwe vluchtelingen. Is die prognose niet te voorzichtig? De Balkanroute kan qua logistiek - de bussen, de treinen - zonder grote stress tienduizend asielzoekers per dag aan. Dat is op jaarbasis 3,6 miljoen mensen. Als Duitsland en Zweden nauwelijks meer spankracht hebben, blijven er in onze regio weinig landen over om de last over te nemen.

Engeland doet sowieso niet mee en Frankrijk wordt door vluchtelingen gemeden - te bureaucratisch, te onsympathiek. Blijven over: Oostenrijk, Noorwegen, Finland, Zwitserland en de drie Benelux-landen. Hun gezamelijk bruto nationaal product is 3.300 miljard euro, tegen Duitslands 3.900 miljard. Als onze sterke oosterbuur al na een jaar door de knieën dreigt te gaan, zal die 'groep van zeven' nog sneller bezwijken.

Dit zou kunnen leiden tot paniekmaatregelen die op hun beurt een reeks 'stuwmeren' van vluchtelingen veroorzaken langs de Balkanroute. In die regio is nergens serieuze opvang gepland. De Duitse bondskanselier Merkel waarschuwde dat grenssluitingen op de Balkan tot militaire conflicten kunnen leiden.

Overmacht
Ook als 2016 een 'annus horribilis' wordt, zullen de asielzoekers blijven binnenstromen. Wat dan? Een verbouwing van Europa tot vesting is tijdrovend en economisch schadelijk. Ik vrees dat dat de tijd is aangebroken om het ondenkbare te gaan denken - morrelen aan aan het Vluchtelingenverdrag.

Schengen en het Dublinakkoord beginnen al te ontrafelen. Maar het Vluchtelingenverdrag is van een hogere orde. Het heeft decennialang miljoenen mensen soelaas geboden. Het verdrag mag niet in de prullenmand. Maar overmacht maakt een kort moratorium bij de inname van asielaanvragen internationaal-rechtelijk verdedigbaar. Dus de grenzen blijven open, maar de West-Europese immigratieloketten gaan tijdelijk dicht. Een moratorium van twaalf maanden zou genoeg zijn om de asielzoekersstroom vrijwel volledig te doen verdampen.

Sommigen zullen toch komen, hopend op onze zachtaardigheid. Zij zullen terechtkomen in het West-Europese illegalencircuit, dat ook nu al honderdduizenden mensen telt.

Respijtperiode
Met een moratorium krijgen we de regie weer een beetje in eigen hand. Het geeft een adempauze om achterstanden bij de opvang aan te pakken. Bij een moratorium - een ingrijpende maatregel - hoort een voorafgaande grace period. Honderdduizenden asielzoekers zijn op pad naar West-Europa. Vaak zullen zij niet meer terug kunnen naar het punt van vertrek. Uit ervaring weten we dat bijna niemand langer dan vier maanden onderweg is. Een respijtperiode van eveneens vier maanden zou daarom passend zijn. Bij het naderen van de deadline zouden weinigen de kostbare asielreis nog aandurven.

Trouwens, alle transitlanden vanaf Iran tot aan Slovenië zijn als de dood voor een plotselinge, onhandelbare 'prop' vluchtelingen van divers pluimage. Enkele dagen of weken voor de start van het moratorium zouden zij daarom de vrije doorgang niet langer willen faciliteren.

West-Europa zit binnenkort met de handen in het haar. De tijd is aangebroken om een tijdelijke sluiting van de loketten als efficiënte noodmaatregel uit de taboesfeer te halen.

Robbert van Lanschot: oud-diplomaat en freelance journalist

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden