Stop de missie in Uruzgan

Klemzuipen in Oostenrijk

Rekening naar de ouders

Geen mannen voor Ciska

Vergoeding voor tweeling

Stop de missie in Uruzgan

Columnist Rob de Wijk schrijft dat vertrekken uit Uruzgan zou betekenen dat ’twee jaar werk voor niets geweest’. Is dat zo? Eigenlijk is de kwestie eenvoudig. In Afghanistan is niet Nederland als zodanig aanwezig, maar de Navo. Rob de Wijk erkent zelf dat Nederland niet bij machte is een ’vechtmissie’ aan te kunnen. Dat kunnen slechts de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Frankrijk.

Nederland kan ’slechts’ een rol spelen bij een opbouwmissie, maar daarvan is in steeds mindere mate sprake. Er blijkt geen Navo-bondgenoot bereid ons af te lossen. Vanwege binnenlandse consumptie hebben de Nederlandse regering en het parlement ingestemd met een missie van hooguit twee jaar. Die termijn gaat nu beëindigen zónder opvolger.

Het kan niet zo zijn dat Nederland in Afghanistan blijft omdat alleen Nederland – in tegenstelling tot andere Navo-leden – zich verantwoordelijk voelt voor Afghanistan. Daarvoor is het verlies aan mensenlevens te groot en is de missie te duur. Nederland moet de missie dus beëindigen, helaas.

H. C. M. Geelhoedt Noordeloos

Klemzuipen in Oostenrijk

Wethouder Peter Visser uit Middelharnis schrijft over zijn zorgen over klemzuipen en comazuipen onder jongeren (Podium, 31 augustus). Ik heb lang in Oostenrijk gewoond en lees nog dagelijks de Oostenrijkse kranten. In dat land speelt hetzelfde probleem. Er wordt sterk overwogen om de kosten van ambulances en ziekenhuizen door de ouders te laten betalen. Waarschijnlijk is dit de beste oplossing voor dit immens grote probleem.

Tineke Postma-Spoelstra Egmond aan Zee

Rekening naar de ouders

Ik ben zeer geschokt door de berichten dat nogal wat kinderen in het ziekenhuis opgenomen worden met alcoholvergifting. Sommigen meer dan eens. Reactie van sommige patiënten: ’Moet toch kunnen?’. Er is dus sprake van moedwil. Kinderen zijn gratis verzekerd tegen ziektekosten tot hun 18de jaar. Mijn voorstel is om in deze gevallen het eigen risico fors te verhogen, dan wel de volledige ziekenhuisrekening aan de ouders te presenteren. Zorgverzekeraars, doe hier eens wat aan. Als ik moedwillig mijn huis in brand steek, ben ik ook niet verzekerd.

Bert Goes Enschede

Geen mannen voor Ciska

Volgens Ciska Dresselhuys ’kunnen mannen geen feministen zijn’. Ze zegt dat in reactie op de klacht die het Bureau Discriminatiezaken overweegt in te dienen tegen Opzij, omdat Dresselhuys onterecht mannen zou weren op de redactie.

Als feminisme inhoudt dat vrouwen de baas moeten zijn over mannen, heeft Dresselhuys ongetwijfeld gelijk.

Anna Moshiu Amsterdam.

Vergoeding voor tweeling

Columniste Elma Drayer kan niet begrijpen dat ouders schadevergoeding van een gynaecoloog krijgen omdat de laatste zwangerschap, een tweeling, totaal niet de bedoeling was. Ze zijn toch gelukkig met hun vijf kinderen? Waarom heeft de vrouw dan geen abortus laten verrichten, vraagt Drayer zich af. Het antwoord is simpel: veel gelovige vrouwen, maar ook ongelovige, hebben daar bezwaren tegen voor zichzelf.

Het geld van de schadevergoeding is nodig om de levensstandaard van het gezin te handhaven. Deze ouders zullen zich verantwoordelijk hebben gevoeld voor een prettige opvoeding, niet alleen van de twee kleintjes, maar ook van de drie groten.

Het is deels zeker waar dat de komst van twee extra kinderen óók geluk brengt, en gevoelens van ouderliefde, zeker als het kind voorspoedig opgroeit. Maar het leven wordt wel veel zwaarder. Bovendien kunnen eerder voor ogen gestelde doelen die voor de moeder of de ouders zeer belangrijk zijn geweest nu nooit meer worden gehaald. Wie doorvraagt merkt dan toch dat, ondanks dat ontegenzeggelijke geluk, de ouders liever die andere doelen hadden willen nastreven. En soms helpt geld die later toch nog te verwezenlijken.

Schadevergoeding ondanks geluk kan dus redelijk zijn en zelfs zeer nodig.

Hieke Snijders-Borst Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden