'Stook minder en schoner met houtkachel'

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Bewoners met een houtkachel of haard moeten minder en schoner stoken, voor een betere luchtkwaliteit in de wijk. Daar is voorlichting en regelgeving voor nodig, zegt Platform Houtrook en Gezondheid in een advies aan het kabinet.

Ongebreideld hout stoken geeft milieuoverlast en het schaadt de gezondheid, aldus het platform. Daarin hebben Nederlandse gemeenten, kennisinstituten TNO en ECN, gezondheidsorganisaties RIVM, Longfonds en GGD zitting.

Zo’n 10 procent van de Nederlanders ondervindt jaarlijks hinder van houtstook, zeggen de schrijvers in hun 'brandbrief'. Zeker bij windluw weer kunnen roet- en fijnstofdampen in de omgeving blijven hangen, waarschuwen ze. Platform Houtrook en Gezondheid adviseert staatssecretaris Van Veldhoven (D66, milieu) om het probleem aan te pakken in het nieuwe nationaal plan luchtkwaliteit. Daarin legt het kabinet de aanpak vast van stik- en fijnstof, die lokaal vooral overlast geven, van verkeer en intensieve veehouderij. 'Ontmoediging' van houtstook moet volgens de adviesclub ook in het plan terechtkomen. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche steunt het advies.

Volgens Platform Houtrook en Gezondheid zijn er verschillende maatregelen denkbaar. Voorlichting over beter stookgedrag, minder en met kurkdroog hout, kan helpen. Net als strengere eisen aan kachels. Een andere suggestie: een stookwaarschuwing of -verbod bij windstil weer. De huidige subsidieverlening aan (relatief efficiënte en schone) pelletkachels stelt het platform ook ter discussie.

Juiste kachelsoort

Een landelijke belangenorganisatie van houtstokers bestaat niet, maar individuele gebruikers bepleiten dat schoon stoken met de juiste kachelsoort (speksteen bijvoorbeeld), filters en houtinvoer wel degelijk kan. In Nederland bezit naar schatting 14 procent van de huizen een houtverbrander, een kachel of haard. Dat aantal nam de laatste jaren toe.

Bewoners overwegen houtstook soms bij de verduurzaming van een huis, om minder aardgas te verstoken. Dit vermindert uitstoot van het broeikasgas CO2. Een schoon alternatief is het niet, zegt het platform, wegens de vuile stoffen die de lokale luchtkwaliteit verslechteren.

Een ‘ongemakkelijk feit’, noemde voorzitter Pim van Gool van de Gezondheidsraad dit onlangs in Trouw. "Het is een rare paradox", zegt hij. "Milieubewuste mensen denken met een houtkachel goed bezig te zijn, maar het tegenovergestelde is vaak waar."

Lees ook:

- De knusse houtkachel is eigenlijk een no-go
- Gezondheidsraad wil striktere regels voor schone lucht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden