Weblog

Stomme kokmeeuw

(Ronald van Dijk)

Stom gezicht, een meeuw met een stuk plastic om zijn poot. En om zijn andere een trouwring, zo te zien.

Als je dit ziet, woon je waarschijnlijk in een grote stad (of in Hilversum), sta je in een park, en heb je een kokmeeuw in het vizier, een brood in je hand, en een gulle hand van strooien.

Dat stukje plastic is een kleurring: meestal rood, blauw of wit. En als je goed kijkt, zie je dat er een letter/cijfercombinatie op staat. En die andere, die ‘trouwring’ dan? Die bevat een 7-cijferige code, die uniek is en geregistreerd bij het Vogeltrekstation in Heteren.

De ringen zijn omgelegd door een ervaren vogelringer. Hij vangt de vogels, weegt ze, meet ze, neemt wat bloed af, geeft ze een ring, en laat ze weer los. Alles in het kader van de wetenschap.

Grappig hoe zo maar een willekeurige meeuw (saai saai saai, zoals u vroeger dacht) op weg naar je werk plots een interessante globetrotter kan worden. Een individu dat elk jaar minstens twee keer de lange reis van noord naar zuid, of oost naar west maakt.

Maar om daar achter te komen, moet je eerst wel even aflezen welke code er op die ring staat. De truc? Koop een Euroshopper wit (desnoods bruin) bij Albert Heijn (40 cent voor een heel brood). Ga naar een plek waar je wel eens meeuwen ziet, in je eigen stad of dorp. Trek de sneetjes brood in kleine stukjes en gooi ze met een ferme zwaai omhoog. Dat lokt de kokmeeuwen aan, krijsend en wel.

Ze zullen vlak bij je neerstrijken. Kijk dan of je iets om hun poten ziet zitten. Is het een plastic ring van een centimeter of tweeënhalf, dan heb je de jackpot. Althans, als je nog even het nummer afleest dat er op staat. LUV, O4, XY, LPR.

Wat je dan verder moet doen? Mail het me maar even, en in no time ligt de life history van jouw vogel op de computermat. Misschien zat die tot voor kort zo stomme meeuw drie dagen geleden nog wel in een park in Kopenhagen!

Gewone meeuwen bestaan niet meer, zoveel is wel duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden