Stom kind mag niet komen

De hele klas uitnodigen voor een verjaarsfeest, op één kind na. Of een meisje niet ’terugvragen’. Kan dat? Moeten ouders ingrijpen?

Het feestje van Mariska, drie maanden geleden, was ’eigenlijk best leuk’, verklaarde dochter (9) toen. Ze hadden T-shirts beschilderd, film gekeken, popcorn gegeten. Maar op háár verjaardag is Mariska niet welkom. Dochter vindt haar namelijk ’stom’.

Mariska is een weinig populair meisje. Het zal haar pijn doen als ze niet wordt uitgenodigd. Moeten de ouders er bij dochter op aandringen haar toch te vragen voor het feest?

Nog een voorbeeld van dreigend uitnodigingenleed: zoon wil alle jongens van zijn klas vragen voor zijn film- en slaapfeest. Op Hugo na, want dat is een ’etterbak’, een adhd’er die de andere jongens mateloos irriteert. Moeten zijn ouders deze uitsluiting goed vinden? Of moet Hugo ook worden uitgenodigd – ook al beweert zoon dat er dan ’geen reet meer aan is’ en het feest wat hem betreft kan worden afgelast?

Het jarige kind mag zijn eigen lijstje maken, vindt orthopedagoge en psychologe Catharina Agnevall. Ouders moeten het niet dwingen om bepaalde kinderen toch te vragen. „Een niet geliefd kind dat met tegenzin wordt uitgenodigd, krijgt een vervelend feestje.” Wel kunnen ouders de jarige uitleggen dat er zoiets als ’sociale verantwoordelijkheid’ bestaat. Dat ook kinderen die minder populair zijn het fijn vinden om erbij te horen en met anderen te spelen.

„Iedereen wil uitgenodigd worden”, zegt psychologe en pestdeskundige Alice Vlottes. „Dat geldt niet alleen voor kinderen.” In het geval van Hugo, de klier van de klas, zou zij zelf contact opnemen met zijn ouders. „Met de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat hij het feest niet verpest? Kan hij bijvoorbeeld eerder opgehaald of later gebracht worden?”

Voorwaarde voor deze aanpak is dat Hugo’s ouders erkennen dat hun zoon lastig kan zijn. Maar wat als ze dat niet doen? Vlottes twijfelt: de ouders van de jarige kunnen overwegen om van tevoren zelf met Hugo te praten. „Maar dat is wel een hele hoop gehannes...” Makkelijker is het om zoon niet alle jongens van de klas te laten vragen, maar slechts zes kinderen. Zo’n limiet maakt het voor Hugo beter te verkroppen dat hij niet mag komen.

Afgewezen of niet teruggevraagd worden hoort er overigens ook een beetje bij, denkt Vlottes. „Zeker als je de populairen uitnodigt voor je verjaardag.”

Kinderen leren zo dat ze bij de ene klasgenoot meer sociale kansen maken dan bij de andere.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden