'Stom' foutje van ambtenaar kost Zeeuws schooltje de kop

Kleine scholen kunnen openblijven, maar niet De Tunnel

Basisschool De Tunnel moet dicht. Het schooltje in het Zeeuwse Schore verliest de bijdrage voor kleine scholen, noodzakelijk om niet om te vallen. Het gaat hier niet om de rijkstoeslag voor kleine scholen, waarvan afgelopen weekend bekend werd dat die toch behouden blijft. De Tunnel krijgt jaarlijks 170.000 euro van de gemeente Kapelle. Een bijzondere bijdrage uit wroeging, voor een fout van een ambtenaar, die de school in 1997 vergat aan te melden bij het ministerie. Maar nu is er genoeg betaald, vindt de gemeenteraad.

"Eigenlijk bestaat De Tunnel sinds 1997 niet meer. De school is destijds door een administratieve fout van de gemeente per ongeluk opgeheven", vertelt Niek Flipse, directeur van Stichting Facetscholen, waar De Tunnel samen met nog twee basisscholen onder valt. Het schooltje werd een nevenvestiging van een van die scholen, de Wemeldinge, vijftien kilometer verderop. Met één 'BRIN': het scholenregistratienummer. Voor Den Haag is De Tunnel verdwenen.

Maar de school bestaat wel degelijk. Inmiddels met 53 leerlingen, en prima resultaten. Het is de spil in het vijfhonderd inwoners tellende dorpje Schore op Zuid-Beveland. Nu sluiting dreigt proberen bezorgde ouders via een burgerinitiatief de aandacht van de Tweede Kamer te krijgen. Want zonder die fout van de gemeente zou De Tunnel nu gewoon recht hebben op de rijksbijdrage en open kunnen blijven.

De gemeente heeft de fout altijd erkend. Een stomme, menselijke, administratieve fout, zegt onderwijswethouder Leo Kosten (SGP) van Kapelle. Een formulier dat net twee dagen te lang op het bureau van een ambtenaar bleef liggen.

Het toenmalige college heeft alles geprobeerd, vertelt Kosten. "Alle hens aan dek. Maar het lukte niet om dat registratienummer terug te krijgen. Het heeft de wethouder toentertijd zijn kop gekost. Uiteindelijk heeft de gemeente besloten op te draaien voor het verlies van die zelfstandigheid." Kapelle betaalt al sinds 1997 de helft van het vijfkoppige onderwijspersoneel.

Een fout is menselijk, zou je denken. Was het niet mogelijk die fout gewoon terug te draaien? Om het schooltje opnieuw te stichten? Flipse: "Er is van alles geprobeerd. Statenleden, Kamerleden, tot op het niveau van minister Netelenbos is erover gesproken. Maar het ministerie geeft geen nieuwe BRIN's uit, als er geen groeipotentieel is." En Schore is nou niet bepaald een vinexlocatie.

Veel Zeeuwse gemeenten hebben te maken met krimp. Kapelle moest op zoek naar bezuinigingen. En vond dit. In oktober besloot de raad per 2017 de subsidie te schrappen. Kosten: "We hebben nu al meer dan een miljoen betaald." De wethouder staat achter de beslissing van de raad.

Kosten noemt ook andere scholen in zijn gemeente. Die ook met slinkende budgetten te maken hebben. "Het is vervelend als er scholen dicht moeten, maar om sterke scholen over te houden, is dat onontkoombaar."

Dat onderschrijft ook het ministerie van OCW, waar het voorval nog in de archieven staat. "Daarbij mag de minister niet de beslissing terugdraaien, en bij wijze van uitzondering dat BRIN teruggeven", laat een woordvoerder weten.

Aantal basisscholen daalt steeds sneller
Er verdwijnen steeds meer basisscholen, en steeds sneller. De afgelopen vijf jaar sloten er 289 basisscholen en nevenvestigingen. Waren het er in 2010 nog 35, vorig jaar sloten er 97 de deuren. In oktober vorig jaar telde Nederland nog 6804 basisscholen, blijkt uit berekeningen van de onderwijsvakbond AOb. Het verdwijnen van de scholen heeft volgens de vakbond alles te maken met de krimpende bevolking.

Afgelopen jaar leken de 2400 kleine scholen - tot 140 leerlingen - in Nederland hun extra toeslag te verliezen. Afgelopen weekeinde werd bekend dat het kabinet de toeslag voor kleine scholen toch niet gaat schrappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden