Stokslagen voor homo's en overspeligen in Atjeh

(AP)

Wie in de Indonesische provincie Atjeh overspel pleegt of naar bed gaat met iemand van hetzelfde geslacht, riskeert sinds dit weekend een straf van honderd stokslagen. De conservatieve islamitische provincie heeft zaterdag een wet met die strekking aangenomen, al is deze in strijd met internationale verdragen die minderheden en vrouwen moeten beschermen.

De maatregel werd door het regionale 69-koppige parlement aangenomen, terwijl over enkele dagen een nieuw 81-koppig parlement het bestuur overneemt. De centrale Indonesische overheid is opgeroepen de wet aan te vechten bij het constitutionele hof. De centrale overheid kan een provinciale wet zelf niet afschieten, maar kan Atjeh wel vragen om de wet nog eens te overwegen.

Op anale seks komen honderd stokslagen te staan. Hetzelfde geldt voor vrouwen die lichaamsdelen voor seksueel genot tegen elkaar wrijven. Enkele wetten zijn enigszins afgezwakt. Zo staat er vanwege bezwaren van de centrale overheid geen steniging tot de dood meer op overspel.

De wet, gebaseerd op de sharia, geldt ook voor niet-moslims, die één procent van de bevolking van Atjeh uitmaken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden