Stok achter de deur nodig bij kinderarbeid

Een citaat uit het opiniestuk 'Kledingmerken, weet wie je kleding maakt' (25 februari): "Kledingbedrijven alleen kunnen kinderarbeid niet uitroeien. Er is een gezamenlijke aanpak nodig met regeringen, fabrieken en vakbonden." Inderdaad, daarom is het zo mooi dat de Tweede Kamer begin februari een wetsvoorstel tegen kinderarbeid heeft aangenomen.

Deze wet is nodig omdat niet alle bedrijven zo buitengewoon goed reageren als die in bovengenoemd opiniestuk worden belicht. Niet elke onderneming wil weten wie haar kleding maakt en doet gedegen onderzoek, ook bij onderaannemers. Niet elk bedrijf zorgt na ontdekking van kinderarbeid voor inkomenscompensatie, naailes of een opleiding tot lasser. Er is een stok achter de deur nodig, ook om te zorgen voor een eerlijke concurrentiepositie voor fabrieken die wél hun verantwoordelijkheid nemen.

Het initiatiefvoorstel van PvdA-Kamerlid Roelof van Laar gaat over de invoering van een zorgplicht ter voorkoming van de levering van goederen en diensten die met behulp van kinderarbeid tot stand zijn gekomen. Het vraagt bedrijven te verklaren dat zij het nodige doen om kinderarbeid te voorkomen. Als na een klacht en daaropvolgende toetsing blijkt dat het bedrijf zijn verplichtingen onvoldoende is nagekomen kan een bestuurlijke boete worden opgelegd. Bestuurders van bedrijven die meerdere keren beboet zijn, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd.

De fracties van SP, PvdD, GroenLinks, D66, 50PLUS, Groep Kuzu/Öztürk, Klein, Houwers, Monasch, de SGP, de ChristenUnie en de PvdA stemden voor. Het is de bedoeling dat de wet in 2020 in werking treedt, zodat bedrijven de tijd hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie.

undefined

Verankering in wet

Eindelijk wordt nu een stap gezet die internationale richtlijnen tegen kinderarbeid daadwerkelijk verankert in de wet. Ik vind dit een erg hoopvolle ontwikkeling.

Binnenkort wordt dit wetsvoorstel behandeld in de Eerste Kamer. Laten we met zijn allen helpen om het daar doorheen te loodsen. Dat kan bijvoorbeeld door er bij de politieke partij van onze voorkeur op aan te dringen in de Eerste Kamer vóór het wetsvoorstel te stemmen. Dit initiatief verdient het van harte gesteund te worden in de strijd tegen kinderarbeid, nogal altijd een wijdverspreid probleem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden