Stoïcijnse Verdonk geeft niet zo snel op

DEN HAAG (ANP) - Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) heeft met haar eigenzinnige koers al vaker brokken gemaakt in Den Haag. De politiek vrij onervaren VVD-minister is er echter de vrouw niet naar om de handdoek in de ring te gooien.

Ze overleefde dan ook al een reeks spoeddebatten en twee moties van afkeuring, al dan niet voorafgegaan door knievallen. Ze zocht in debatten nogal eens de uiterste grens op waardoor ze veel krediet verspeelde bij de hele oppositie, zelfs van de gezagsgetrouwe klein-christelijke partijen. Ze ging simpelweg uit van een meerderheid van de Tweede Kamer. Was het niet met hulp van D66 dan stond altijd de LPF klaar.

Hirsi Ali

De perikelen omtrent de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali kon ze echter niet meer wegpoetsen. Regeringsfractie D66 had haar steeds het voordeel van de twijfel gegeven, maar liet haar donderdagochtend alsnog vallen.

De politiek onervaren minister zorgde vaker voor rumoer. Ze haalde de media met kwesties zoals die van de illegale scholiere Taïda Pasic, voetballer Salomon Kalou, imams die de hand niet wilden schudden, Nederlands spreken op straat en uitspraken over een doodgereden tasjesdief en een laag tolerantieniveau van moslims. Ook riep ze de ex-ministers Hans Dijkstal (VVD) en Jan Pronk (PvdA) op het matje, omdat die haar beleid bekritiseerden.

Lijst van spoeddebatten

De lijst van spoeddebatten is flink. Dat kwam niet alleen door de gevoelige 'hoofdpijn'-portefeuille die zij heeft, maar ook omdat zij vermeende fouten en misstanden te snel tegensprak zonder dat er onderzoek was geweest. De oppositie drukte haar hiermee meerdere keren in een hoek, met wisselend succes.

Verdonk kwam in 2003 als volstrekte nieuwkomer de Haagse politiek binnen. Pas een jaar daarvoor was de voormalige gevangenisdirecteur lid geworden van de VVD, hoewel ze als studente in Nijmegen linkse sympathieën koesterde. Het liberale gedachtegoed en vooral de eigen verantwoordelijkheid daarin, spraken haar uiteindelijk meer aan.

Droom

De 50-jarige Verdonk had een droom om van Nederland een beter land te maken. In politiek Den Haag vielen haar ambities en werklust op, maar ook haar stoïcijnse houding in heikele kwesties. In het land rees haar ster juist snel vanwege haar duidelijkheid, zoals ze zelf altijd zei, en haar vastberadenheid. Wegens bedreigingen wordt zij als enige minister al jaren zwaar beveiligd.

Ze kreeg de smaak van Den Haag snel te pakken en deed in mei zelfs een gooi naar het leiderschap van haar VVD. Ze verloor na een spannende verkiezing nipt van de jongere Mark Rutte. Het zorgde nagenoeg voor een scheuring binnen de partij. Veel liberalen vreesden de populistische koers van Verdonk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden