Stoibers macht begint af te brokkelen

Minister-president Edmund Stoiber van de Vrijstaat Beieren staat ernstig onder druk. Oorzaak is zijn opstandige partijgenote Gabriele Pauli.

Kort voor kerstmis kwam de Christelijk Sociale Unie, die in Beieren de absolute meerderheid heeft, ernstig in opspraak. Gabriele Pauli, CSU-partijbons in het stadje Fürth, uitte in de Münchner Merkur ernstige beschuldigingen aan het adres van Edmund Stoiber en het partijbureau. Een naaste medewerker van partijleider Stoiber zou haar hebben ’bespioneerd’.

Pauli voert op haar website actie voor meer democratie in de partij. Zeer tot ongenoegen van Stoiber en het partijbestuur. Volgens de 49-jarige Pauli informeerde de medewerker van Stoiber bij een partijvriend van haar of ze wellicht alcoholproblemen had of problemen met mannen. Pauli denkt dat het partijbureau op zoek was naar kwesties om haar zwart te kunnen maken.

De partijleiding ontkende aanvankelijk heftig. Maar een crisis was niet meer te vermijden. De oppositie sprak van ’methoden die aan de DDR herinneren’. Partijleden uitten openlijk kritiek op de partijleiding. Uiteindelijk gaf Stoibers medewerker toe naar ’verklaringen voor Pauli’s oppositionele gedrag’ te hebben gezocht. Stoiber onthief hem terstond van zijn functie.

In de landdag, het parlement van Beieren, heeft de Christelijk Sociale Unie een tweederde meerderheid. Die dankt de partij aan het succes van de Vrijstaat. Beieren is de welvarendste deelstaat van de Bondsrepubliek. Onder leiding van de CSU heeft Beieren zich de afgelopen decennia ontwikkeld van een agrarische provincie tot een hoogmoderne industrie- en technologiestaat.

Sinds 1993 is Edmund Stoiber namens de CSU minister-president van Beieren. Sinds 1999 is hij tevens partijleider met een welhaast absolute macht. Maar de laatste jaren is die macht aan het afbrokkelen. Dat komt vooral door zijn eigenmachtige en onberekenbare optreden.

Een van Stoibers hardnekkigste critici is Pauli. Zij eist al maanden dat de leden van de CSU inspraak krijgen bij de keuze van de lijsttrekker. Dat is in een hiërarchische partij als de CSU niet gebruikelijk. Bestuur en fractie van de CSU, beide bemand met getrouwen van Stoiber, wijzen Pauli’s eis scherp af.

De druk op Stoiber nam deze week toe nadat een opiniepeiling slecht uitpakte voor de partijleider. Twee derde van de Duitsers meent dat de CSU zonder Stoiber beter af is. Zelfs de kiezers van de CSU en haar zusterpartij CDU vinden in meerderheid dat Stoiber beter geen lijsttrekker kan worden.

In de partijleiding brak paniek uit. Volgende week vergaderen het partijbestuur en de landdagfractie. Hoge partijfunctionarissen hebben laten weten dat ze op die vergaderingen hun steun aan Stoiber zullen bevestigen. „Stoiber is en blijft de nummer één”, liet partijsecretaris Markus Söder de pers weten. „Pauli moet eindelijk ophouden de partij te schaden.”

Gabriele Pauli geeft echter niet op. Ze zoekt actief naar steun onder partijleden. Ook kritiseert ze de machocultuur in de partij. Ze vindt het kwalijk dat Stoiber nog steeds weigert met haar onder vier ogen te spreken. „Stoiber heeft een probleem met vrouwen in de politiek”, zei ze gisteren in de Berliner Zeitung. „Dat zie je ook in zijn omgang met bondskanselier Angela Merkel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden