Stoiber: linkse nachtmerrie snel voorbij

BERLIJN - ,,Over 96 dagen is de rood-groene nachtmerrie voorbij'', zei Duitslands oppositieleider Edmund Stoiber gisteren op een CDU-partijcongres. De huidige regering van bondskanselier Schröder moet op 22 september worden weggestemd, zei de christen-democratische leider, omdat Schröder nergens voor staat. ,,Wie in vier jaar niets voor elkaar krijgt, zal dat ook in acht jaren niet lukken.''

De SPD-leider en bondskanselier stelt zijn eigen persoon centraal in de verkiezingscampagne, zei Stoiber. Zelf wees Stoiber nadrukkelijk op het team om hem heen. Algemeen worden die teamleden al als potentiële ministers gezien: Annette Schavan voor onderwijs, Wolfgang Schüuble voor Europees of buitenlands beleid, Friedrich Merz als financieel expert. Allen zijn lid van de CDU, de grote zusterpartij van Stoibers eigen Beierse CSU, allen werden uitdrukkelijk door Stoiber geprezen.

Voor het oosten van Duitsland, dat in een ernstige economische misère verkeert, prees Stoiber de ex-minister-president van de economisch succesvolle deelstaat Baden-Württemberg (CDU), Lothar Spüth aan, die tegenwoordig het Oost-Duitse bedrijf Jenoptik leidt. Inhoudelijke voorstellen om de problemen van het oosten aan te pakken, noemde Stoiber niet. De kandidaat-kanselier, nu nog minister-president van het rijke Beieren, hekelde Duitslands positie als hekkensluiter als het gaat om economische groei en werkgelegenheid. ,,Duitsland is alleen nog de grootste wat betreft het aantal faillissementen'', spotte hij: ,,Dit jaar gaan 40000 bedrijven failiet''. Om de economie in beweging te brengen, willen CDU en CSU de omvang van de overheidssector terugdringen van momenteel bijna de helft tot veertig procent van het bnp. De SPD, die beweert dat dat draconische bezuinigingen zal vergen, herinnerde Stoiber aan het feit dat de sociaal-democraten vier jaar geleden zelf ook nog de collectieve sector tot veertig procent wilden terugbrengen.

Op de arbeidsmarkt blijft gelden dat wie een vaste aanstelling heeft zijn baan niet zomaar kan verliezen, zei Stoiber. Duitsers hebben nou eenmaal een andere cultuur dan Amerikanen, voegde hij daaraan toe.

De kandidaat-kanselier keerde zich tegen een toename van de immigratie, zoals de rood-groene regering die in principe mogelijk heeft gemaakt in een omstreden immigratiewet. Wie meer immigratie wil neemt op de koop toe dat er ook meer integratieproblemen komen, zei Stoiber. ,,En waar leggen we die problemen neer? In de sociaal zwakke wijken van de grote West-Duitse steden en Berlijn.'' Met een CDU/CSU-regering zal er in Duitsland geen plek zijn voor een Pim Fortuyn, zei Stoiber. Dat 'onze vriend Balkenende' nu premier wordt van Nederland, terwijl ook in Oostenrijk, Italië, Denemarken, Portugal en Frankrijk linkse regeringen naar huis zijn gestuurd, toont aan dat er in Europa een trend is van links naar 'het midden', meende Stoiber.

Oud-bondskanselier en oud-partijvoorzitter Helmut Kohl, die na enkele jaren afwezigheid dit partijcongres weer bezocht, werd door Stoiber geprezen als de man die Duitsland herenigd heeft. Op de illegale giften die Kohl had aangenomen voor zijn partij, ging Stoiber alleen terloops in: ,,Politieke corruptie in Duitsland heeft tegenwoordig een naam en die luidt Keulen en Wuppertal''. In beide steden worden SPD-politici verdacht van het aannemen van steekpenningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden