Stoeten ritseldingen

Dichteres en tekenares Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009) versierde alles. In het aan haar gewijde schrijversprentenboek 'Stoeten ritseldingen' vind je plaatjes van geruite dweilen waar ze gordijnen van maakte, prachtig beschilderde eieren, doppen van noten die zijn omgetoverd tot ieniemienie dierenhuisjes. Ze plakte muren en plafond van haar slaapkamer in Jagtlust, het landhuis waar ze van 1954 tot 1971 woonde - eerst met schrijver Remco Campert, later met tekenaar Peter Vos - vol met plaatjes uit tijdschriften.

Haar brieven waren ook tekeningen: het boek toont de slakkenbrief die Harmsen van Beek aan haar vriendin Tita Pannekoek stuurde, en de grasbrieven die geliefde Peter Vos en vriendin M. Vasalis ontvingen.

Harmsen van Beek beoefende ongebruikelijke kunstvormen, zo schrijft Maaike Meijer in een van de begeleidende teksten in dit boek. Ze was kunstknipper, kalligraaf, dierenobservator, verzamelaar, inrichter van stillevens, textiel kunstenaar en ook nog eens zo'n meeslepend praatster dat velen zelfs haar conversatie als kunst ervoeren. De bron van die originaliteit lag in haar jeugd. Harmsen van Beek groeide op bij ouders die kinderboeken illustreerden en prentbriefkaarten, strips en reclames ontwierpen. Haar vader was de tekenaar van de reclamestrip over Flipje in de Betuwe, een klus die Fritzi van hem overnam toen hij overleed. Dit schrijversprentenboek doet niet alleen uitzien naar Maaike Meijers biografie van de vrouw die lange tijd deel uitmaakte van het literaire leven en bevriend was met bekende kunstenaars en schrijvers als Charlotte Mutsaers en Remco Campert. Het inspireert ook tot een andere blik op alles om je heen wat saai oogt en versiering verdient.

Joost Kircz en Maaike Meijer: F. Harmsen van Beek Stoeten ritseldingen Schrijversprentenboek De Bezige Bij; 142 blz. euro 29,90

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden