Stoere taal helpt niet in asieldebat

De grenzen hermetisch dichtgooien voor vluchtelingen is ook volgens de VVD onmogelijk. Hoe de partij denkt het dan wel voor elkaar te krijgen om het aantal hier asiel zoekende vluchtelingen per jaar op maximaal 15.000 mensen te houden is voorlopig een raadsel.

Het klinkt allemaal stoer en bijzonder krachtig. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra stelde zaterdag op de algemene ledenvergadering van zijn partij dat nog maximaal 15.000 vluchtelingen elk jaar in Nederland kunnen worden opgevangen. Niet dat Nederland meer vluchtelingen niet 'aankan', maar vooral met het oog op de toekomst van ons en van de vluchtelingen. Kleine groepen vluchtelingen integreren volgens Zijlstra, grote groepen segregeren: ze zoeken elkaar op en eindigen met de rug naar de samenleving.

Dit land moet uitkijken dat het vluchtelingendebat niet ontaardt in een gezelschapsspel 'Wie kan de stoerste uitspraak doen'. Vooralsnog is Geert Wilders de kampioen. Hij overbiedt immers Zijlstra: het maximum mag niet liggen op 15.000, maar moet naar nul, zo niet naar een negatief getal als we alle vluchtelingen die al een verblijfsstatus hebben ook het land uitzetten.

Ook serieuze partijen dragen aan dit spel hun steentje bij. Net als de VVD wil het CDA bijvoorbeeld morrelen aan het vluchtelingenverdrag. Onder het mom dat dat verdrag niet meer voldoet aan de wensen van de tijd, maar toch vooral omdat het verdrag ons in de weg zit op weg naar een minder humaan beleid.

De VVD wil van de afspraken met Turkije rond de Syriëcrisis standaard beleid maken. Vluchtelingen dienen in de regio opgevangen te worden en een geselecteerde groep van 15.000 per jaar mag naar Nederland komen.

Een dergelijk beleid heeft echter op dit moment nog geen begin van geloofwaardigheid. De overeenkomst met Turkije werkt nog steeds niet en als er in de praktijk al naar gehandeld wordt dan toch maar halfslachtig of volledig in strijd met de afspraken.

Van een menswaardige opvang in de regio is rond de Syriëcrisis nog steeds geen sprake, laat staan dat dat principe nu uitgangspunt kan zijn van het brede vluchtelingenbeleid. Stoere taal, zonder concrete basis. Meer ingegeven door de concurrentieslag met andere partijen dan door een werkelijke analyse van het probleem.

Dat wil niet zeggen dat er van de politiek niet een antwoord mag worden gevraagd op de migratiestroom richting Europa. Die stroom zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de komende jaren aanzwellen. Kimaatverandering, een onverminderde bevolkingsexplosie, armoede, allemaal redenen om huis en haard te verlaten voor het rijke Europa.

Dat vraagt om maatregelen op de kortere, maar zeker ook op de langere termijn. En niet om een wedstrijd stoer doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden