Stoere Siri zoekt harmonie Hilarische ruzies in een sprankelend boek

"Waarom maken grote mensen alles altijd zo ingewikkeld?", vraagt Siri (10) zich af. Haar ouders, uitbaters van een doorreishotel langs de Franse N19, ruziën wat af. Er sneuvelt geregeld servies en als het echt uit de hand loopt, schreeuwen ze tegen elkaar waar de gasten bij zijn.

Siri's broer Gilles trekt zich dan terug, kijkt 'zo droevig als een hondje in de regen' en luistert ruige muziek om zijn ouders niet te horen.

Stoere Siri probeert de gemoederen juist te sussen en maakt zich zorgen: gaan ze scheiden of niet?

Een dramatisch gegeven, maar Enne Koens brengt het verhaal met veel humor, zonder aan de ernst voorbij te gaan. Ze beschrijft de ruzies - meestal over geld - hilarisch en tóch voel je dat het voor Siri allesbehalve leuk is.

Prachtig hoe Siri de verschillen tussen haar ouders analyseert: "Voor mijn vader is alles goed wanneer het gaat zoals hij denkt dat het gaan zal. Mijn moeder is heel anders. Voor haar gaat het goed wanneer het allemaal anders gaat dan ze van tevoren had gedacht."

Hij is een lief, maar krenterig lulletje rozenwater, dat gebruikte theezakjes op de verwarming droogt om ze te hergebruiken. Zij een driftige levensgenieter, die vindt dat geld moet rollen. Ze snurken zelfs verschillend, constateert Siri: "Ik hoor mijn moeder snurken, hard en druk. Ik hoor mijn vader snurken, zacht en piepend."

We volgen Siri een jaar, waarin ze nadenkt over hoe ze de relatie van haar ouders kan verbeteren en ondertussen allerlei kleine avonturen meemaakt. Ze doet sambal in de koffie van meester, viert een heerlijk beschreven feest bij haar vriendinnetje Sylvie - wier ouders scheiden terwijl ze nooit ruzie hebben! -, bezoekt met haar broer de dassenburcht in het bos en valt hard uit een boom.

Na dat ongeluk krijgt het verhaal een licht absurde wending: Siri heeft opeens een fotografisch geheugen. Haar broer geeft haar op voor een geheugenwedstrijd, waarmee ze zevenduizend euro kan winnen. Zou dat geld de ruzies tussen haar ouders kunnen oplossen?

Na het geweldige 'Sammie en opa' (2013) is 'Hotel Bonbien' het tweede sprankelboek van Koens voor kinderen vanaf 8 jaar. Een toegankelijk, warmbloedig boek, dat doet denken aan het recente werk van Anna Woltz, met humor, een origineel avontuur en diepgang.

Enne Koens: Hotel Bonbien Luitingh-Sijthoff; 191 blz. euro 13,99. Vanaf 8 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden