Stoere mannenkoppen, zwevend tussen foto en schilderij

HENNY DE LANGE

Stoere en mooie mannenkoppen zijn het. Op straat kom je ze zelden zo tegen. Dit zijn ook geen doorsnee mannen, maar fotomodellen, uitgekozen op hun macho uitstraling. Pieter Henket (Geldrop, 1979) fotografeerde hen in New York, de stad waar hij als 18-jarige naartoe ging, nadat hij met veel moeite de mavo had afgerond. Van zijn ouders mocht hij een paar maanden een filmcursus volgen. Al zijn dromen kwamen daar uit. "Mijn werkelijkheid nu is zelfs groter dan mijn droom ooit is geweest", zegt Henket, inmiddels een beroemde fotograaf. Een foto van popster Lady Gaga op de cover van haar debuutalbum leidde tot zijn internationale doorbraak. Als icoon van de 21ste eeuw werd de foto in 2010 geëxposeerd in het Metropolitan Museum of Art in New York. Fotograferen heeft hij zichzelf geleerd, al zit dat talent ook wel in de familie. Fotograaf Bertien van Manen is zijn tante.

Museum de Fundatie in Zwolle bood Henket eerder dit jaar als eerste museum in Nederland een tentoonstelling aan. Dat was ter gelegenheid van de heropening van het gebouw, dat een spectaculaire uitbreiding kreeg op het dak in de vorm van een glinsterende wolk, een ontwerp van architect Hubert-Jan Henket, de vader van Pieter. Museumdirecteur Ralp Keuning vindt de fotografie van Pieter Henket zo goed dat hij nu met steun van de BankGiro Loterij de serie The Faces heeft aangekocht, die bestaat uit acht mannelijke dubbelportretten. Het zijn fotoprints op kalkpapier, die door de fotograaf zijn verkreukeld en met vochtige theezakjes bewerkt om het papier er rimpelig en doorleefd uit te laten zien. Door deze bewerking lijken de mannenkoppen te zweven tussen foto en schilderij.

De aanwinst past goed in het Zwolse museum, dat een groot aantal portretten in de collectie heeft, van de 17de-eeuwer Gerard ter Borch via Antonio Canova, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Isaac Israëls naar Paul Citroen, Danielle Kwaaitaal en Erwin Olaf.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden