Stoelendans rond de subsidiepot van Zijlstra
Kunstinstellingen krijgen te horen wie geld krijgt, en wie niet
De Raad voor Cultuur adviseert demissionair staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra (VVD) vandaag welke kunstinstellingen de komende vier jaar subsidie mogen krijgen.
1
Wat staat er op het spel?
Staatssecretaris Zijlstra wil vanaf 2013 200 miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur. Vooral de podiumkunsten gaan dat merken. In plaats van 179 miljoen euro is er nog maar 117 miljoen beschikbaar voor alle orkesten, festivals en grotere theater-, dans- en operagezelschappen van het land. De Raad voor Cultuur vertelt vandaag wie nog subsidie krijgt. Voor wie niets meer krijgt, komt opheffing dichtbij, al is het mogelijk dat gemeenten en provincies bijspringen. Een enkeling vindt mogelijk een sponsor. Ook voor presentatie-instellingen beeldende kunst, film en allerlei kunstondersteunende instellingen ziet het er slecht uit. Voor musea valt de grote klap pas eind dit jaar als de raad een advies uitbrengt over bedrijfsmatiger werken en fusies van musea.
2
Wie zitten er vandaag in de zenuwen?
Het Residentie Orkest
Bij de orkesten valt nog maar 47,5 miljoen te verdelen in plaats van ruim 65 miljoen. Zijlstra wil een orkest van internationale statuur (het Koninklijk Concertgebouw Orkest), een orkest voor operabegeleiding (Het Nederlands Philharmonisch Orkest) en in elk landsdeel één orkest. Het bedrag voor dat laatste, 6 miljoen euro, mogen twee orkesten binnen een landsdeel ook delen als ze genoeg andere inkomsten kunnen vinden. De orkesten in Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland hebben al extra geld gekregen van hun provincie. Maar Den Haag verlaagde de subsidie voor het Residentie Orkest fors. Vindt de Raad voor Cultuur het Residentie Orkest zo nog levensvatbaar?
Jeugdtheater Sonnevanck
Acht jeugdtheatergezelschappen krijgen nog maar hooguit 5 ton van het Rijk. Voor allemaal is dat een flinke achteruitgang; het meest voor de Toneelmakerij, die nu nog 1,6 miljoen euro krijgt. Maar het aantal jeugdtheatergroepen dat subsidie krijgt, gaat ook achteruit. Sonnevanck uit Enschede is een van de groepen die eruit dreigt te vallen. In Groningen en Nijmegen zitten immers ook jeugdtheatergroepen. In de Randstad zijn er meer, maar die zijn van hoge kwaliteit.
Scapino Ballet
Van de acht dansgezelschappen die subsidie vroegen, zullen slechts vier het krijgen: het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater en Introdans (vanwege jeugddans) zijn vrij zeker. Wordt die vierde plek voor het Internationaal Danstheater, Scapino Ballet of een club uit het noorden of zuiden van het land?
Nationale Reisopera
Het operagezelschap uit Enschede weet al dat het 60 procent van de subsidie kwijt is. Maar nu heeft zich ook nog een concurrerende organisatie voor opera in Enschede gemeld: nota bene van het eigen huisorkest, het Nederlands Symfonieorkest, dat claimt opera leuker te kunnen maken.
W139
Dit is een van de Amsterdamse presentatie-instellingen beeldende kunst, die kunst tonen zonder een museum te zijn. Maar liefst negentien instellingen dingen mee naar zes plekken in het subsidiestelsel, waaronder De Appel, ook in Amsterdam gevestigd, en net voorzien van een nieuw gebouw.
3
Is er na vandaag niets meer aan te doen?
Wie niets krijgt, kan nog bij het Fonds Podiumkunsten aankloppen voor projectsubsidie, maar ook daar daalt het budget van 64 naar 45 miljoen euro. Verder hoopt het kunstenveld dat een nieuwe Tweede Kamer bij de Algemene Beschouwingen in september een aantal 'reparaties' aanbrengt. Terugdraaien van de bezuinigingen kan niet meer. Maar hier en daar een budget ophogen wel. Daar wordt inmiddels voor gelobbyd bij de politieke partijen.
undefined