Stint gaat de komende maanden nog niet de weg op

De stint, een elektrische bakfiets. Beeld ANP
De stint, een elektrische bakfiets.Beeld ANP

Het onderzoek naar de veiligheid van de stint duurt naar verwachting tot de jaarwisseling.

Johan van Heerde

Onderzoeksinstituut TNO heeft van minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) de opdracht gekregen om de veiligheid van de stint, een elektrische bakfiets, te onderzoeken. Aanleiding was het ongeluk met de stint op een spoorwegovergang in Oss in september, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. De uitkomsten van het onderzoek worden naar verwachting rond de jaarwisseling bekendgemaakt. Ook gaat TNO kijken of er een oplossing is om de stint wel veilig op de weg te laten rijden.

Dat werd donderdag bekend tijdens het kort geding dat Michelle van Zundert van kinderdagverblijf Het Kinderstraatje uit Almere had aangespannen tegen de minister. Zij probeert via de rechter het tijdelijke verbod op het gebruik van stints op te heffen. Op 1 oktober besloot minister Van Nieuwenhuizen alle 3500 stints van de weg te halen vanwege technische mankementen, blootgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij onderzochten de stint na het ongeluk in Oss.

Raadsman Werner van Bentem legde in de rechtszaal uit dat Van Zundert geen rijbewijs heeft en bij het vervoer van kinderen is aangewezen op de elektrische bakfiets, waarin ze flink heeft geïnvesteerd. Het ontbreekt haar aan financiële middelen om gebruik te maken van alternatief vervoer, zoals een taxi. Zonder stint vreest Van Zundert haar klanten op termijn kwijt te raken.

Noodsituatie

Minister Van Nieuwenhuizen zou bij haar besluit onvoldoende hebben gekeken naar de belangen van de stint voor gebruikers, zei Van Bentem. Daarnaast rammelt volgens de raadsman de onderbouwing om alle stints te verbieden. De kans dat een stint op hol slaat door een stroomonderbreking is erg klein. Pas als twee afzonderlijke onderdelen tegelijk kapot gaan zou er een noodsituatie kunnen ontstaan, maar van een dergelijk incident zou nog nooit sprake zijn geweest. Ook betwistte Van Bentem de bevoegdheid van de minister om de stints te schorsen.

Advocaten van de minister stelden dat “wie het recht heeft een voertuig toe te laten, deze ook weer mag verbieden". Volgens hen is het niet aanvaardbaar dat de kans bestaat dat zich een ongeluk voordoet, en is er om die reden voldoende grond om stints voorlopig te verbieden.

Uitspraak volgt op 1 november.

Lees ook:

Wegverbod stints stuit op weerstand

De kinderopvang is niet te spreken over het wegverbod voor stints. De rechter moet nu bepalen of het verbod terecht is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden