Verkiezingen

'Stinkbom' onder campagne François Fillon

De rechtse presidentskandidaat Fillon in Bordeaux Beeld anp
De rechtse presidentskandidaat Fillon in BordeauxBeeld anp

De Franse presidentskandidaat François Fillon betaalde zijn vrouw jarenlang forse bedragen als zijn assistente. Maar niemand die weet wat zij daar nou voor deed.

'Een stinkbom', zo noemt Fillon de onthullingen van het satirische weekblad Le Canard enchaîné. Een achterbakse poging om hem, de favoriet in de race om het presidentschap, te laten struikelen.

Maar het verhaal over zijn vrouw Penelope heeft weinig te maken met roddel en achterklap. Het blad stuitte op de loonstrookjes van 'Penny' zoals de discrete Britse in huiselijke kring wordt genoemd. Daaruit blijkt dat zij een flink bedrag opstreek als de assistente van haar man. Sinds 1998 incasseerde zij in zo'n twaalf jaar een bedrag van 500.000 euro.

Tot zover lijkt er nog niet veel aan de hand. In Frankrijk krijgen parlementariërs elke maand een envelop van 9.561 euro uit de publieke middelen waar zij maximaal vijf part-time krachten van mogen aanstellen. Dat mogen ook familieleden zijn en van die mogelijkheid wordt veel gebruik gemaakt. Voorwaarde is wel dat er een prestatie wordt geleverd. En dat is nu het grote probleem voor de Fillons: niemand heeft Penny ooit zien werken.

Weg imago van onkreukbaarheid

Zelfs directe collega's in de Assemblée Nationale weten van niets. De biografe van Fillon, de ex-journaliste Christine Kelly, was met stomheid geslagen toen zij het nieuws vernam. 'Madame Fillon heeft mij alleen gezegd dat ze vergaderingen van François bijwoonde in campagnetijd', verklaarde Kelly tegen de Canard. 'Ik wist niet beter dan dat zij thuis voor de kinderen zorgde.'

De zaak legt een bom onder de campagne van Fillon, die transparantie en eerlijkheid in het openbaar bestuur hoog in zijn vaandel heeft staan. Zijn imago van onkreukbaarheid is hij nu kwijt. En in een tijd waarin de afkeer van politici recordhoogten bereikt, verliest hij mogelijk alles. Want Fillon wil de verkiezingen winnen met liberale maatregelen die een offer van de burger vragen, zoals bezuinigingen op de WW en de zorg.

'Representatieve klussen'

'Het risico bestaat dat straks niemand nog naar Fillon luistert', zo stelt de krant Le Monde vast in een commentaar. Ongetwijfeld zal zijn concurrent Emmanuel Macron profiteren van 'Penelope Gate'. De kans dat Macron in mei de beslissende tweede ronde van de race naar het Elysée haalt, ten koste van Fillon, neemt toe. De tegenstander in die finale heet naar alle waarschijnlijkheid Marine Le Pen.

Het OM onderzoekt de zaak inmiddels en Fillon heeft laten weten snel alles op te helderen. Eerdere pogingen van adjudanten hiertoe faalden jammerlijk. Zo beweerde oud-minister Bernard Debré dat Penelope Fillon representatieve klussen opknapte voor haar man als deze zelf verhinderd was. Waarom zij voor dergelijke periodieke optredens tussen de 3900 en 7900 bruto per maand ontving kon Debré niet uitleggen.

Het OM kijkt niet naar de 100.000 euro die Penelope Fillon in 2012 en 2013 verdiende voor enkele kleine bijdragen aan een chique maandblad, de Revues des deux Mondes. Dit was een gunst van de eigenaar van dit blad, de industrieel Marc Ladreit de Lacharrière, een huisvriend van het paar.

Toen François Fillon in 2012 zijn premierschap beëindigde, ging hij er in inkomen op achteruit. 'Gelukkig was daar dit aanbod om deze grote klap op te vangen', zo noteert weekblad de Canard sarcastisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden