Stimuleringsprogramma Fed verder afgebouwd, rente blijft historisch laag

Federal Reserve president Ben Bernanke. Beeld Reuters
Federal Reserve president Ben Bernanke.Beeld Reuters

De Federal Reserve vermindert het maandelijkse bedrag waarvoor schuldpapier wordt opgekocht ter ondersteuning van de Amerikaanse economie van 75 naar 65 miljard dollar. Dat maakte de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten vandaag bekend.

Redactie

De Fed handhaaft zijn voornaamste rentetarief op het historische lage niveau van 0 tot 0,25 procent. De centrale bank herhaalde dat een verhoging pas in zicht komt als de werkloosheid onder de 6,5 procent is gezakt. Tenzij de inflatie te sterk dreigt op te lopen, maar daarvan is voorlopig geen sprake.

Vorige maand begon de Fed met de afbouw van zijn stimuleringsprogramma, waarmee 85 miljard dollar per maand aan liquiditeit in de markt werd gebracht. Dat was volgens de centrale bank nodig om de kredietverlening en daarmee investeringen in groei aan te jagen, maar nu moet de economie geleidelijk weer op eigen benen komen te staan.

Ook sinds de laatste beleidsvergadering in december heeft de Fed signalen gekregen dat de economische activiteit aantrekt. Met name de consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen stijgen de laatste maanden harder dan voorheen. Indicatoren over de arbeidsmarkt geven een gemengd beeld, maar laten in het algemeen een verbetering zien. De werkloosheid is gedaald maar blijft volgens de Fed op een hoog niveau.

Betere economische vooruitzichten
Ook de economische vooruitzichten zijn verder verbeterd. Er blijven risico's op de loer liggen die de groei bedreigen, met name bezuinigingen op de overheidsuitgaven, maar de mate waarin die het herstel afremmen is volgens de Fed afgenomen. De centrale bank gaat ervan uit dat met het nieuwe stimuleringsniveau de economie gematigd zal blijven groeien, en de werkloosheid geleidelijk verder zal dalen.

Het was de laatste Fed-vergadering waarbij Ben Bernanke de voorzittershamer ter hand nam. Hij maakt eind deze maand plaats voor Janet Yellen, die de eerste vrouw wordt aan het roer van de Amerikaanse centrale bank. De algemene verwachting is dat zij het beleid van haar voorganger in grote lijnen zal voortzetten.

Beuzen onderuit
De effectenbeurzen op Wall Street gingen woensdag verder omlaag na de bekendmaking van de uitkomsten van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve. De leidende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor de slotbel 1,3 procent lager op 15.716 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 1,2 procent tot 1.770 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,3 procent omlaag en stond op 4.046 punten.

Janet Yellen volgt volgende maand Fed-president Ben Bernanke op. Beeld reuters
Janet Yellen volgt volgende maand Fed-president Ben Bernanke op.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden