'Stilte, meditatie, het zoeken van de waarheid of God, zijn de kern van elk gelukkig leven'

Jotika Hermsen ontmoette 25 jaar geleden een boeddhistische monnik. Van hem hoorde ze over de Boeddha en Vipassana-meditatie.

"De beweging waarvan ik deel uitmaak is het Theravada-boeddhisme. De Vipassana-meditatie die we beoefenen, ook wel inzicht-meditatie genoemd, leidt tot zien op een dieper niveau. En als het een beetje lukt ook tot de ervaring dat het leven lichter wordt.

De foto is genomen in het Sangha Metta Vipassana centrum op de Amsterdamse Wallen. In 1986 werd het gesticht door de eerwaarde Mettavihari, een monnik uit Bangkok. Hij begon iets nieuws: een buddhavihara, letterlijk: woonplaats voor de Boeddha. Hij werkte als pastor voor de Thai maar algauw kwamen er ook Nederlanders. Vier jaar geleden overleed hij. Op het tafeltje rechts staan zijn foto en zijn as. Achter me zie je een groot, goudkleurig Boeddhabeeld; een geschenk van een Thaise familie. Bij mijn knie staat de klankschaal waarmee elke bijeenkomst wordt geopend en gesloten.

Op mijn 21ste was ik ingetreden in de orde van de Franciscanessen. Uittreden, 24 jaar later, voelde als een pijnlijke scheiding. Ik hoefde geen nieuwe godsdienst, ik zocht vooral naar geestelijke verdieping. Ik stapte binnen bij de eerwaarde Mettavihari. Hij zei: Je hoeft geen boeddhist te worden om te mediteren. Ik ontdekte overeenkomsten tussen christendom en boeddhisme: de stilte, de meditatie, het zoeken van de waarheid of God, het helpen van de gebroken medemens. Het is puur franciscaans en de kern van elk kloosterleven. Van elk gelukkig leven, denk ik."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing opent 15 december als expositie in de Rotterdamse Kunsthal en is vanaf 17 februari 2012 te zien in het Exposorium Vrije Universiteit Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden