null Beeld

CommentaarCDA Brabant

Stilte in de CDA-top duidt op angst

Dat de samenwerking van het CDA met Forum voor Democratie in Brabant op z’n zachtst gezegd intern omstreden is, zal niemand meer verbazen. De uitkomst van de ledenraadpleging laat een sterk verdeelde afdeling zien, ondanks de sturende vraagstelling.

Vooral het zwijgen van de landelijke CDA-top over de kwestie begint te knellen. In februari boog het CDA zich in allerlei zaaltjes en kroegen over een nieuwe koers. ‘Zij aan zij’ heette het discussiestuk dat het wetenschappelijk instituut hiervoor had geproduceerd. Een titel die opriep tot samenwerking, tot verzet tegen de polarisatie in de samenleving.

Toen al zat de politieke realiteit de partij op de hielen. Er was interne onrust over het landbouwbeleid. De samenwerking in het Brabantse provinciebestuur met de grote winnaar van de provinciale verkiezingen, Forum, hing al in de lucht.

Bij het CDA haalt die samenwerking akelige herinneringen boven aan het gedoogkabinet met de PVV. De partij ging bijna aan ruzies ten onder. Langs precies dezelfde scheidslijnen klonk de laatste tijd felle kritiek van partijprominenten, zoals oud-minister Hirsch Ballin, maar ook van Brabantse (oud-)bestuurders.

De reactie vanuit Den Haag op deze onrust, als die al kwam, stelt teleur. Die beperkte zich tot ‘begrip’ voor de weerstand en de constatering dat het mandaat in Brabant ligt. Er werd als het ware een stevige muur opgetrokken tussen het optreden van Forumleider Baudet in Den Haag, en diens Brabantse collega’s.

De goedkeuring van de Brabantse coalitie gaat nu gepaard met een paar voorwaarden. Een daarvan is de ‘blijvende dialoog’, die het CDA moet onderhouden met kritische leden. Dat wringt des te meer als de partij landelijk nauwelijks mee wil doen aan deze dialoog.

Autonomie van lokale afdelingen, respect voor lokale democratie, normaal valt het te prijzen als Den Haag zich niet overal in mengt. Maar in deze kwestie getuigt het van angst voor debat en onzekerheid over de eigen koers.

Binnen het CDA wordt wezenlijk verschillend gedacht over belangrijke actuele vraagstukken, zoals de klimaataanpak, migratie of uitgerekend de stikstofcrisis, die in het Brabantse Provinciehuis tot zoveel onrust leidde. Kiezers mogen dan verwachten dat landelijke prominenten zich daarover uitspreken, en meedoen aan het debat.

Dit zijn de momenten om te laten zien waar een partij voor staat.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden