STILSTAND

Als ik op terugreis van vakantie langs Parijs kom, maak ik op de Boulevard Périphérique altijd een rondje extra.

GERBERT VAN LOENEN

Zo kan ik voordat ik terug moet naar Nederland nog even opgaan in die orgie van beton en groei. Parijs, waar onder elk gebouw een parkeergarage zit en het gemeentebestuur nu zelfs de bouw van ondergrondse tolwegen overweegt.

Als het verkeer weer eens vastloopt op de ring van Parijs, vind ik dat helemaal niet erg: ik fantaseer er gewoon een verdieping bovenop, een mooi rank viaduct temidden van frisse torenflats. Het verschil met Nederland is dat zo'n droom in Frankrijk tijdens je volgende vakantie al werkelijkheid kan blijken.

De TGV is zo'n droom. Hij rijdt inmiddels ook ten noorden van Parijs. Maar Amsterdam zal de trein wel nooit bereiken, want dan moeten dorpjes als Zoeterwoude en Rijpwetering in hun winterslaap worden gestoord. En in een land waar zelfs de aanleg van een goederenspoor door een boomgaard op bezwaren stuit, zal dat wel niet mogen. Alleen muggen mogen zich nog verplaatsen in de Hollandse moerasdelta.

Je probeert het te rekken, je gaat nog even eten in België, waar sla wordt aangemaakt met vinaigrette in plaats van slasaus. Maar dan kom je onvermijdelijk bij de Nederlandse grens. De snelweg versmalt zich, Breda ziet er ook al twintig jaar hetzelfde uit, en zo leg je je langzaam neer bij het feit dat je in het land bent aangekomen waar nooit meer iets zal veranderen.

Richting Rotterdam leef je nog even op. Daar zijn zowaar wat viaducten bijgebouwd de laatste jaren. Op de Brienenoordbrug lijkt het even of je in een stad bent aangekomen. Maar je weet wel beter, want achter de geluidsschermen rechts gaat een zee aan woonerven schuil, waar mensen hun atv en vut uitzitten.

Woonerven - die ontkenning van de stad, die rem op beweging. Daar wonen ze, de Volkskrantlezers, die pas tevreden zijn als ook de laatste dynamiek uit Nederland verdreven is.

Was ik maar in de jaren vijftig opgegroeid, toen er nog werd gegraven en gebouwd. Toen de economie groeide en mensen in vooruitgang geloofden. Natuurlijk waren de Gonsalves-achtige types die toen regeerden, geen pretje. Maar het is erger om geregeerd te worden door milieuvriendelijke veertigers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden