Stilstaan bij een dode mot

Ze hopen zich op tegen je voorruit en je bumper. Ze worden opgegeten door de kat. Ze knetteren zich kapot op die dodelijke blauwe lampen. Ze sterven een pijnlijke vergiftigingsdood door bestrijdingsmiddelen. En als dat allemaal niet gebeurt, vallen ze een paar uur later alsnog van pure ouderdom om.

Deze wereld is een kerkhof van dode insecten. Het moeten er miljarden per dag zijn, die sterven, overal om ons heen. En niemand die er enige acht op slaat.

Behalve dan het Carmichael Collective, de kunstzinnige tak van een reclamebureau uit de Amerikaanse stad Minneapolis. De afgelopen tijd richtten ze daar een aantal herdenkingsplekken op voor dode insecten. Een wesp, een mot, een vlieg en een kakkerlak werd de laatste eer bewezen, met minibloemen, miniportretjes en miniteddyberen.

Dave Damman, chief creative officer van het reclamebureau wil er wel iets over vertellen.

Hoeveel insecten sterven er eigenlijk per jaar?
"Ik zou nu een getal uit de lucht kunnen plukken, maar ik laat de wetenschap liever over aan de wetenschappers."

Waarom juist insecten herdenken?
"Het leven van een insect is kort. Vaak ontstaat het binnen een dag, en is het binnen diezelfde dag ook weer voorbij. De meeste mensen staan niet stil bij zo'n vluchtig, gejaagd leven. We wilden hiermee alle levens herdenken waar mensen normaal niet bij stilstaan."

Stonden voorbijgangers wel stil bij deze kleine monumenten?
"Ze waren zo klein, dat ze de meeste mensen eigenlijk niet opvielen. Maar sommige mensen stopten wel om beter te kijken. Die waren wel geraakt. Sommigen moesten lachen. Anderen vonden eigen manieren om respect te betuigen: een voorbijganger bracht de overleden kakkerlak zelfs een plengoffer uit zijn blikje frisdrank. Maar helaas bleven de monumentjes niet lang staan. Er was maar een klein zuchtje wind voor nodig om alles overhoop te blazen."

Je houdt het qua herdenkingen natuurlijk nooit bij, al die dode insecten. Om moedeloos van te worden.
"We hopen dat dit het bewustzijn van al die piepkleine levens wat vergroot heeft. We zullen er zelf ook respect voor blijven houden, maar we hebben geen plannen om nog meer monumenten op te richten."

Heeft u de afgelopen tijd eigenlijk nog irritant zoemende muggen doodgeslagen?
"Gelukkig hebben de muggen in deze tijd van het jaar Minnesota nog niet bereikt, dus we hebben deze lastige beslissingen nog niet hoeven nemen. Maar laatst vonden we wel een spin hier op kantoor. Die hebben we toch maar niet doodgetrapt, maar naar een ander deel van het gebouw gebracht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden