Stilletjes toch onderzoek naar falen jeugdzorg

Minister Andre Rouvoet. (ANP) Beeld
Minister Andre Rouvoet. (ANP)

Minister Rouvoet wilde er niet aan. Via een sluiproute werkt de Tweede Kamer toch aan een onderzoek naar de problemen in de jeugdzorg.

Minister Rouvoet (jeugd en gezin) heeft stilletjes toch een parlementair onderzoek aan zijn broek gekregen vanwege de problemen in de jeugdzorg. Daar was hij altijd fel op tegen.

Formeel gaat het om een ’werkgroep toekomstverkenning jeugdzorg’ van de Kamercommissie voor jeugd en gezin. Maar de werkgroep onder leiding van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vat haar opdracht zeer ruim op.

Inmiddels heeft de werkgroep een reeks vragen opgesteld. Vanaf begin februari zullen tientallen deskundigen in en uit de sector openbaar worden gehoord in de zaal waar doorgaans parlementaire onderzoeken en enquêtes worden gehouden. De werkgroep gaat diverse malen op werkbezoek en zal een stapel van circa dertig rapporten over de problemen in de jeugdzorg doorworstelen.

„Het is een parlementair onderzoek light”, erkent Heijnen. VVD-Kamerlid Dezentjé Hamming, lid van de werkgroep, gaat een stap verder: „Het is een gewoon parlementair onderzoek. Alleen noemen we het niet zo.”

Een politieke buitenstaander zal het worst zijn of het hier gaat om een parlementair onderzoek dan wel om toekomstverkenning van een werkgroep, maar politiek is dit wel relevant. Minister Rouvoet was altijd tegen een parlementair onderzoek, omdat dit hervorming van de sector voor lange tijd zou verlammen. Bovendien kon dit ook worden opgevat als een gebrek aan vertrouwen van de Kamer in zijn aanpak. Een tijdrovend onderzoek van de Kamer zou hem ernstig belemmeren in het oplossen van de problemen, vond hij.

Tijdens de behandeling van zijn begroting in november lanceerde de gezamenlijke oppositie toch het voorstel om een parlementair onderzoek te doen. PvdA’er Jeroen Dijsselbloem wilde ook meer weten van de dieper liggende oorzaken van de problemen in de jeugdzorg, maar in de coalitie (lees Rouvoet en de ChristenUnie) lag dat moeilijk. Hij kreeg de Kamer achter zich met het politiek minder beladen voorstel om een werkgroep op te richten en Rouvoet de ruimte te geven door te gaan met zijn plannen om de sector grondig te hervormen.

De minister verwacht medio februari zijn plannen te presenteren, de werkgroep komt eind maart met een beknopt rapport. Beide zullen met een grondige analyse van de sector komen. Vanwege de politieke gevoeligheden zullen de conclusies van de werkgroep geen conclusies heten maar ’waarnemingen voor de toekomst’.

Heijnen en Hamming vinden niet dat er nu door de werkgroep en de minister dubbel werk wordt gedaan. Zij zeggen diplomatiek dat de commissie jeugd en gezin met het rapport van de werkgroep in de hand grondig en inhoudelijk het debat kan aangaan met de minister. Rouvoet hoopt dat voor de zomer knopen kunnen worden doorgehakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden