Stille tochten helpen niet

Op de maand af zeven jaar na de doodslag op Meindert Tjoelker, viel in Leeuwarden vorige week weer een dodelijk slachtoffer door 'uitgaansgeweld'.

van onze correspondent

LEEUWARDEN - Op nog geen tweehonderd passen van de gedenksteen van Meindert Tjoelker liggen bloemen. Voor een nieuw slachtoffer, dat vorige week vrijdag werd doodgestoken na een ruzie over niets. De tekst op de steen van Tjoelker -'omdat ik de moed had er wat van te zeggen'- lijkt feilloos te passen bij de gebeurtenis van vorige week. Althans, als klopt wat Harold Fetter, een broer van het slachtoffer, hoorde van getuigen. De 32-jarige Manuel Fetter zou na een avond stappen vrijdagochtend vroeg twee mannen hebben aangesproken, toen ze op straat een bierflesje kapot gooiden. De mannen werden razend en staken meermalen op Fetter in, waarna hij in het ziekenhuis overleed. Tjoelker sprak destijds vier jongens aan die fietsen vernielden, die hem vervolgens doodsloegen.

Dat leidde tot een golf van verontwaardiging. Het politiebureau in de Leeuwarder binnenstad bleef in de weekeinden 's nachts open. Ministers riepen om 'meer blauw op straat'. De Leeuwarder politiechef Cees Bangma realiseerde zich dat dat niet voldoende was en riep in een open brief op tot protest en bezinning bij burgers zelf. Nederland was een minuut stil, er werd een stille tocht gehouden en discussies geopend over aard en oorzaak van wat 'zinloos geweld' ging heten.

Wat zijn we ermee opgeschoten, vragen passanten zich in de Grote Hoogstraat af. Het Leeuwarder straatje ligt iets verscholen in de binnenstad, net om de hoek bij het Tjoelker-monument. Wie niet oplet, loopt de paar bossen bloemen, verregende waxinelichtjes en kaarten met woorden van afscheid voor Fetter zo voorbij.

Burgemeester Dales bestrijdt dat aandacht voor geweld afneemt. ,,We gaan hier niet achteloos aan voorbij. Mij wordt gevraagd: komt er een stille tocht? Dat laat ik aan de familie, ik wil me niet opdringen.'' Collega's van de Postbank hebben een altaar voor Fetter ingericht. Oud-politiechef Cees Bangma wil zich niet meer mengen in het debat, nu hij bij het politie-instituut werkt.

Elk weekeinde is het raak, overal in Nederland, constateert mevrouw Kindermann droogjes, terwijl ze de bloemen passeert. Het had haar zoon kunnen zijn, als hij vorige week, toen hij in Zwolle bewusteloos werd geslagen, verkeerd was terechtgekomen. 'Jammer maar helaas', zegt de medewerkster van de rechtsbijstand, geweld is deel van de realiteit. En af en toe valt er een dode.

Het publiek raakt overvoerd, meent ze. ,,'t Is net als met hongerende kinderen in Afrika, eerst zit je huilend voor de tv, nu zap je door.'' Ook Fokko Hofstra en Walter Kromhout vinden de belangstelling voor een vrijwel identiek incident tot nu toe gering. ,,Het verhaal is vrijwel hetzelfde'', zegt Kromhout. ,,Iemand bedoelt het goed en het loopt verkeerd af. Er is minder aandacht voor, misschien omdat het de tweede keer is.'' En dan nog, vraag Hofstra zich af. ,,Hoeveel stille tochten zijn er niet al geweest? En het gaat gewoon door.'' Het openbaar ministerie in Leeuwarden is terughoudend met vergelijkingen. ,,Onze indruk is dat dit iedereen had kunnen overkomen'', zegt woordvoerster Rieneke Kamminga. De twee verdachten -26 en 27 jaar- blijven in de cel op verdenking van doodslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden