Stille kracht wordt beloond voor bewezen diensten

Het heeft iets symbolisch dat uitgerekend Martijn van Dam Sharon Dijksma opvolgt als staatssecretaris van economische zaken. Beiden kwamen als PvdA-jonkies in de Tweede Kamer. Hij was 24, zij 23. En beiden worden sinds hun komst naar Den Haag als grote politieke talenten beschouwd.

Dijksma kon zichzelf al bewijzen onder Balkenende-IV en in het huidige kabinet, Van Dam (37) is nu aan de beurt.

Aan een tekort aan ambitie heeft het bij Van Dam nooit gelegen. Op zijn twintigste was hij als student technische bedrijfskunde lijsttrekker voor de PvdA in Eindhoven. Op zijn drieëntwintigste werd hij fractievoorzitter. Eén jaar ouder stond hij op plek 41 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, door de monsterzege van de PvdA hoog genoeg voor een Kamerzetel.

Als Kamerlid heeft hij zich de afgelopen twaalf jaar met legio onderwerpen beziggehouden: kenniseconomie en innovatie, maar ook asiel, integratie, privacy en mediabeleid kreeg hij onder zijn hoede. Hij nam het initiatief voor het bel-me-niet-register, eiste strenge anti-spam-regels en regelde dat lidmaatschappen en abonnementen niet langer stilzwijgend mogen worden verlengd.

Zijn Kamerwerk viel op: de parlementaire pers wees hem in 2005 aan als politiek talent van het jaar. 'Retorisch begaafd, een scherp debater, met lef en originaliteit', luidde het oordeel.

Dat Van Dams ambities verder reiken dan het Kamerlidmaatschap, maakte hij in 2012 duidelijk door mee te doen aan de verkiezing voor het fractievoorzitterschap. Die plek kwam vrij na het vertrek van Job Cohen. Van Dam pleitte voor een 'Partij van de nieuwe Arbeid', met meer oog voor de veranderende, flexibele arbeidsmarkt. Met 3,9 procent van de stemmen bleef hij alleen Lutz Jacobi voor.

Einde verhaal? Integendeel. Winnaar Diederik Samsom zag in Van Dam zijn ideale rechterhand en wees hem datzelfde jaar aan als vicefractievoorzitter. Sindsdien bemannen ze samen het voorste PvdA-bankje in de Tweede Kamer en geldt Van Dam als eerste invaller bij afwezigheid van Samsom. Tevens is het aan hem om de eenheid binnen de PvdA-fractie te bewaren en dissidenten bijtijds van de partijkoers te overtuigen. Een lastige, maar eervolle taak.

Dat Van Dam zich nu moet bewijzen op het ministerie van economische zaken, mag worden beschouwd als een beloning voor de bewezen diensten binnen de fractie. Samsom gaat immers over de benoeming van Dijksma's opvolger.

Op Economische Zaken zal Van Dam zich onder de ervaren minister Henk Kamp gaan bezighouden met landbouw en natuur. Nieuwe onderwerpen voor de internet- en mediaspecialist, maar zijn affiniteit met het ministerie zal hem zeker van pas komen.

Als getogen Eindhovenaar en oud-medewerker van Philips is hij doordrongen van het belang van innovatie, zo valt te lezen op zijn website. 'Als Eindhovenaar weet ik hoe belangrijk het is dat we vooruit blijven kijken, ons blijven ontwikkelen. We moeten het in Nederland steeds meer van kennis en technologie hebben.'

..hij Sharon Dijksma opvolgt als staatssecretaris van economische zaken voor de PvdA.

in het nieuws omdat ...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden