Stil verlangen naar ook wat pracht en praal

Bezoek koningin Beatrix doet Turkije terugdenken aan zijn sultans

De Turken zijn prinses Máxima niet vergeten. Toen de koninklijke familie in 2007 een bezoek bracht aan Turkije, was de prinses hoogzwanger. Het bezoek van koningin Beatrix dat vandaag aanvangt, herinnert de Turken aan de prinses die 'misschien wel in Turkije ging bevallen'. Een winkelende jonge Turkse: "Hadden wij maar ook prinsen en prinsessen in Turkije".

De Turken hebben hun eigen koninklijke familie in 1923 verjaagd. De oprichter van de republiek, Kemal Atatürk, schafte het paleis als machtscentrum af en wilde geen bedreiging voor zijn nieuwe staatsvorm. En terwijl de Ottomanen met het 'edele' bloed over de hele wereld verspreid gingen wonen, werden de sultans decennialang zwart gemaakt.

De nieuwe generaties werden met het idee grootgebracht dat niets slechter is dan een monarchie. Maar negentig jaar later komt heimwee naar de sultans, de prinsen en de prinsessen bovendrijven in Turkije.

Fatos Gunes, een kapster in een van de drukste wijken van Istanbul, zegt geen aflevering van de televisieserie 'De fantastische eeuw' te missen. Niet alleen zij, maar een groot deel van de Turken is verslaafd aan deze serie, die verhaalt over de handel en wandel in het paleis van het zestiende-eeuws Istanbul. De mooie Oekraïense die als slavin de harem binnenkomt en vervolgens het hart van de sultan verovert, steelt nu wekelijks alle Turkse harten.

Net als Máxima destijds. De wens van de geboorte van een prins of prinses op het Turkse grondgebied kwam niet uit, maar zelfs de gedachte aan een dergelijke gebeurtenis was mooi.

Het bezoek van koningin Beatrix doet de Turken dan ook vooral aan 2007 denken. De vrolijke kapster Gunes wil meteen weten of Máxima nu ook komt. "Ik ben erg blij met de republiek", zegt ze terwijl zij en haar klant sigaretjes opsteken, "laat daar geen misverstand over bestaan. Maar een koningshuis zou ook prima passen bij ons. We moeten het nu stellen met de mooie huwelijken van de troonopvolgers van andere landen."

De nazaten van de laatste Turkse sultans kwamen 83 jaar na de verbanning in 1923 wel even terug naar de woonplaats van hun grootouders. Een twintigtal mannen en vrouwen keek toen rond in de paleizen waar zij met een andere historische gang van zaken woonachtig zouden zijn.

Toen ze met de Turkse pers begonnen te praten werd al snel duidelijk dat ze te ontworteld waren om de huidige staatsvorm ter discussie te kunnen stellen. De kleinkinderen van de sultans zijn zelfs de taal van hun land vergeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden