Stikstofdioxide en fijnstof in lucht afgenomen

In de Nederlandse lucht zit steeds minder fijnstof en stikstofdioxide. Tussen 2010 en 2014 zijn de gemiddelde concentraties met bijna 20 procent gedaald. Dat betekent 'een verbetering van de volksgezondheid', mensen kunnen vrijer ademen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Stikstofdioxide zal de komende jaren verder dalen, maar bij fijnstof zal de afname stagneren. Dat komt doordat de grote maatregelen tegen de uitstoot van fijnstof al zijn genomen. Het plaatsen van roetfilters in auto's is bijvoorbeeld "een groot succes", zegt RIVM-onderzoeker Guus Velders. Maar daardoor is er de komende jaren niet veel winst meer te behalen.

Fijnstof komt ook van slijtende remmen, banden en wegdekken. Dat hangt samen met het aantal auto's op de weg, dat zal toenemen als de economie aantrekt. Fijnstof komt verder van industrie en landbouw. Velders: "Bij de industrie verwachten we een lichte stijging van de uitstoot, doordat industriële activiteiten toenemen. De uitstoot door landbouw, bijvoorbeeld bij kippenstallen, blijft redelijk constant."

Fijnstof is vooral een probleem in de omgeving van fabrieken en rond intensieve veehouderij. In binnensteden in de Randstad, waar veel auto's en vrachtwagens stilstaan en optrekken, zit soms te veel stikstofdioxide in de lucht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden