Stijve boot geeft Acht een zetje

DSM verbetert stabiliteit bij roeien, maar de roeiers moeten het verschil maken

FRED BUDDENBERG | AMSTELVEEN

René Mijnders, technisch directeur van de roeibond, stelde zich enigszins sceptisch op toen DSM twee jaar geleden met het initiatief kwam een snellere boot voor de Nederlandse achten te maken. In zijn optiek behoorde het bouwen van een betere boot tot een schier onmogelijke opgave. DSM, sinds 2001 innovatiepartner van NOC-NSF, ging aan de slag en gisteren werd op de Bosbaan bij Amstelveen de boot gepresenteerd waarin de mannenacht in Londen een olympische medaille moet halen.

De nieuwigheid zit 'm in de stijfheid van de boot, uiteraard oranje van kleur. Door de toepassing van een hoogwaardige koolstofvezel in combinatie met een nieuwe soort kunsthars, is de boot 25 procent stijver dan de bestaande boten. Het grote voordeel daarvan is dat de boot minder wiebelt en het minder energie kost om tot een hogere snelheid te komen. "Het is moeilijk objectief te maken hoeveel deze boot sneller is", zei Mijnders bij de presentatie. "Je bent altijd afhankelijk van de omstandigheden."

Van een geheim concept is geen sprake. De boten - aan die voor de vrouwenacht wordt gewerkt - kunnen op bestelling worden aangeschaft bij de Duitse fabrikant Empacher. In het kader van Fair Play moeten de materialen vrij beschikbaar zijn.

Mijnders verwacht niet dat de concurrenten overgaan tot aankoop, maar hij weet dat ook de Duitsers en de Engelsen bezig zijn betere en snellere boten te ontwikkelen. "Ik denk wel dat wij op dit moment een voorsprong hebben, we hebben een fantastische boot."

De boot werd zaterdag in het botenhuis aan de Bosbaan afgeleverd. Gisteren zaten de acht roeiers plus stuurman voor de tweede training in de aanwinst. Met aan slag Diederik Simon, de 42-jarige Noord-Hollander die ruim twintig jaar geleden voor het eerst in een acht stapte en straks in Londen aan zijn vijfde en laatste Spelen begint.

Wat is het verschil met deze boot en de eerste boot waarin u zat.
"Dat was toevallig ook een oranje boot. De fabrikant maakte ze vroeger standaard oranje. Daarna zijn ze gele boten gaan maken. Maar die eerste boot was zo slap, op slag lag je naar links en op boeg lag je naar rechts. De stijfheid van deze boot is prettig, zeker als het zo'n lange boot is. Als ik nu in de boot van twintig jaar geleden zou stappen, zou ik mij wild schrikken. Dat is een wereld van verschil."

Vereist de nieuwe stijve boot een andere manier van roeien.
"Nee. Qua romp is het een standaardboot, het is geen nieuw ontwerp. Het enige wat ze hebben gedaan is dat ze er andere koolstofmatten in hebben gelegd, maar daar weet ik weinig van. Het is gewoon de boot die we gewend zijn, met het verschil dat 'ie net iets stijver is. Wij moeten niets anders doen."

Kun je oneerbiedig zeggen dat het een oude boot in een nieuw jasje is.
"Ja, de boot is hetzelfde. Hij heeft een andere kleur en hij is van een ander materiaal. De belangrijkste reden dat een boot sneller gaat, dat zijn de poppetjes die erin zitten. Het is niet zo dat je met een nieuwe mooie boot van DSM ineens een lengte harder gaat. Nee, dat zou leuk zijn, maar helaas is de realiteit anders."

Hoeveel sneller is deze boot dan uw eerste boot.
"Het grootste verschil is dat ik toen nog helemaal niet kon roeien. Het gaat nu ontzettend veel sneller, misschien wel een halve minuut. Maar dat ligt maar een heel klein beetje aan de boot en vooral aan mijzelf."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden