Stijlvollere e-bike wint terrein onder jongeren

Fiets met trapondersteuning, vroeger vooral voor bejaarden, wordt vooral in het oosten veel verkocht

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Niemand zo gevoelig voor imago als jongeren in de puberteit. Laat nu juist die doelgroep steeds meer belangstelling tonen voor het vervoermiddel dat lange tijd vooral iets was voor ouderen: de fiets met elektrische motor of 'e-bike'. De Fietsersbond, Bovag en ANWB merken dat scholieren vaker een elektrische fiets kopen om de lange afstand naar de middelbare school te overbruggen, al beschikken zij niet over harde cijfers.

Of het echt 'cool' is om op een e-bike naar school te gaan? Zo ver durven de woordvoerders nog niet te gaan. "Maar de fietsen worden steeds mooier vormgegeven. Je ziet bijna het verschil niet meer met een gewone fiets", zegt ANWB- woordvoerder Marcus van Tol.

Andrej Jancic, voorzitter van scholierencomité Laks, kan zich best voorstellen dat scholieren zich niet meer voor een e-bike hoeven schamen. "Vroeger was het een apparaat voor opa's en oma's, maar nu zien ze er veel strakker uit." Maar van een hype onder scholieren wil Jancic zeker niet spreken. "Ik hoor er eigenlijk nooit wat over. Maar nu woon ik ook niet in een krimpgebied waar jongeren lange afstanden naar school hoeven af te leggen."

In de stad rijden jongeren nu vooral op e-bikes om pizza's rond te brengen, zegt woordvoerder Martijn van Es van de Fietsersbond. Hij denkt dat de e-bike hier nooit erg populair zal worden vanwege het gevaar van diefstal. Een beetje een goede kost al gauw 1500 euro. Volgens de ANWB worden de meeste e-bikes verkocht in het oosten van het land, al doen Friesland, Groningen en Zeeland het ook goed.

Cruciaal voor het imago, en daarmee de doorbraak, van de e-bike bij jongeren is volgens Kevin Gerritsen van de grote fietsenhandel Hans Lemmens uit Cuijk of fietsers straks een helm op moeten. "Het is nog niet duidelijk wat voor helm dat vanaf 2017 moet zijn. Nu bestaat de kans dat fietsers op een snelle elektrische fiets een bromfietshelm op moeten. Wij hebben veel klanten die dat niet willen. Bovendien zorgt die helm niet voor koeling. En op een speedbike warmt het lichaam op omdat je, anders dan op een bromfiets, wel moet trappen."

Een snelle e-bike biedt trapondersteuning tot 45 kilometer per uur. Een gewone e-bike is officieel begrenst op 25 kilometer. Als er een stijlvol alternatief voor de e-bikehelm gevonden wordt, zo denkt Gerritsen, dan zou het met de verkoop weleens hard kunnen gaan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden