Stijging ozb blijft beperkt

Gemeenten verhogen onroerendezaakbelasting in verkiezingsjaar minder dan voorheen

ANJEL PUNTE

"Met een beperkte stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) in 2014 lijken lokale overheden de kiezer gunstig te willen stemmen voor de komende de gemeenteraadsverkiezingen", zegt Hans de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis (VEH). De belastingverhoging voor huiseigenaren valt komend jaar met een gemiddelde stijging van 2,3 procent relatief laag uit.

Dit blijkt uit onderzoek van VEH. Tegelijkertijd daalt de door de gemeente vastgestelde waarde van een koophuis, de zogenaamde WOZ-waarde, in 2014, met gemiddeld 6 procent. "Gemeenten lijken te bezuinigen", zegt De la Porte. "Het is voor het eerst sinds drie jaar dat gemeenten zich aan de met het Rijk afgesproken gemiddelde ozb-stijging houden." Voor 2014 ligt deze op 2,45 procent. "Waarschijnlijk heeft de gematigde tariefsverhoging iets te maken met de gemeenteraadsverkiezingen van maart. In de periode van het stemmenwerven vallen namelijk de ozb-aanslagen bij de een deel van de kiezers op de deurmat."

De gemeente stelt deze WOZ waarde jaarlijks vast op grond van een vergelijking met omringende huizen. Een waarde die vrijwel altijd hoger uitvalt dan de reële marktprijs. Het belang dat gemeenten hebben om de WOZ hoger te taxeren, zit in die ozb, een percentage van de WOZ-waarde. Deze post levert landelijk gemiddeld 3 miljard euro op en is daarmee de grootste inkomstenbron voor gemeenten.

De opbrengsten komen in de pot voor algemene voorzieningen zoals bibliotheken, zwembaden en speeltuinen. Een probleem voor VEH is dat iedereen, zowel huiseigenaar als huurder, hiervan gebruik maakt terwijl alleen de huiseigenaren de ozb afdragen. "We willen een nieuwe vorm van ozb", zegt Hans de la Porte. "Het bezitten van een huis is niet langer een goede maatstaaf voor eerlijke lokale belastingheffing."

De vereniging ziet liever een belasting op grond van de omvang van huishoudens en/of draagkracht. "We zijn hier al jaren mee bezig maar de gemeenten zetten stug hun hakken in het zand. Ze willen deze vorm van belastingheffing, waarin ze onafhankelijk zijn van het Rijk, graag behouden."

Toch groeit de roep om de ozb aan te passen. "Met steeds meer huizen die met hun hypotheek onder water staan, wordt het protest tegen de almaar stijgende ozb groter."

Gemiddeld gaan huishoudens komend jaar 263 euro aan ozb betalen, 7 euro meer dan dit jaar. Maar per gemeente kan dit verschillen, doordat de tariefsverhogingen sterk uiteenlopen.

In Koggenland gaan huiseigenaren het meest betalen. Met een stijging van 23 procent loopt het daar op tot gemiddeld 27 euro extra belasting. Ook Groningen en de gemeente Velzen vallen met een stijging van 10 procent hoog uit.

Meevallers zijn er voor de inwoners van Hillegom, Westerveld en Beverwijk, waar de belasting naar omlaag gaat. De huishoudens gaan er in die gemeenten gemiddeld een tientje op vooruit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden