Stijging melding mensenhandel

Comensha: Tijd voor een verbod op prostitutie Slechts 26 procent van slachtoffers doet aangifte

Het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel stijgt sterk: vorig jaar veertig procent meer dan in 2011. Maar van die slachtoffers doen er steeds minder aangifte bij de politie.

Comensha, het coördinatiecentrum mensenhandel, publiceert vandaag de jaarcijfers over 2012. Daaruit blijkt ook dat liefst zeven van de tien meldingen uit de prostitutie komen. Ook dat is een grote stijging: 64 procent meer dan in 2011. Het wordt tijd voor een verbod op prostitutie, zegt Comensha vandaag in Trouw.

Dat er meer mensenhandelmeldingen zijn, betekent niet per definitie dat de mensenhandel toeneemt, zegt de organisatie. "Het betekent dat instanties die met mensenhandelslachtoffers in aanraking komen, dat ook eerder melden", zegt Comensha-voorzitter Martin Sitalsing. "En dat is goed nieuws. Want pas als we mensenhandel zichtbaar maken, kunnen we het bestrijden."

Toch zijn er nog veel instanties die slachtoffers van mensenhandel nog niet structureel melden, zegt Comensha. Daarom pleit de organisatie voor een brede meldplicht. De stijging in 2012 komt volgens Comensha vooral voor rekening van de Koninklijke Marechaussee die verantwoordelijk is voor controles op de luchthavens en langs de landsgrenzen. De organisatie is structureler gaan melden. "We hebben onze mensen getraind op het beter signaleren van slachtoffers van mensenhandel", zegt Marechaussee-woordvoerder Robert van Kapel.

Maar aangifte doen die slachtoffers lang niet allemaal. Van de 1711 (mogelijke) slachtoffers die bij Comensha werden gemeld, deed 26 procent uiteindelijk aangifte. In 2011 was dat percentage nog 38 procent.

"Dat is zorgwekkend", vindt Sitalsing. "Niet dat een aangifte per se nodig is voor een strafrechtelijke aanpak. Maar een slachtoffer dat aangifte wil doen, legt een voor het strafproces belangrijke verklaring af. Dat vergroot de kans op een goede afloop van zo'n strafproces. En ook dat is van levensbelang. Want als slachtoffers zien dat hun uitbuiters gestraft worden, groeit hun vertrouwen in de opsporende instanties. Dan zullen ze zich eerder melden, dan zullen ze eerder aangifte doen."

Sinds vorig voorjaar hebben de gemeenten een taak in de opvang van slachtoffers van mensenhandel. De gemeenten moeten slachtoffers die daar recht op hebben een woning bieden. Dat schiet nog niet erg op: slechts zes slachtoffers kregen op die manier een woning.

NEDERLAND 7 'Steeds meer instanties trekken aan de bel'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden