Stijging dodelijke ongevallen werkvloer

Het aantal bedrijfsongevallen met dodelijke afloop is vorig jaar met ruim tien procent toegenomen tot 100. Dat blijkt uit de gisteren uitgekomen Arbomonitor 1999 van het ministerie van sociale zaken.

Van onze redactie politiek

Uit de monitor blijkt dat het aantal mensen dat met belangrijke arbeidsrisico's te maken heeft, sinds 1996 alleen maar toeneemt. Van de zes miljoen werknemers geeft zo'n 2 miljoen aan regelmatig onder grote tijdsdruk te moeten werken. Dat aantal is voor het eerst in jaren niet echt toegenomen, constateert het ministerie. Uitzondering daarop vormen het onderwijs, de bouw, de gezondheidszorg, landbouw en delen van de industriesector. In de bouwnijverheid nam het werken onder hoge tijdsdruk tussen 1997 en 1999 toe van 28 naar 32 procent. In het basisonderwijs steeg de werkdruk van 25 tot 30 procent.

Voorts geeft 1,3 miljoen werknemers aan regelmatig veel kracht te moeten gebruiken, ruim 600000 mensen hebben met schadelijk geluid te maken en ruim 800000 werken met trillingen van voertuigen of gereedschap.

Negentig procent van de werknemers geeft desondanks aan plezier in hun werk te hebben en 80 procent vindt de werksfeer goed. Vijftien procent van de werknemers heeft conflicten met collega's en achttien procent geeft aan problemen met de chef te hebben.

Er hebben zich afgelopen jaar 4000 mensen ziek gemeld, vanwege een beroepsziekte. Het ministerie vindt dit veel te weinig, omdat schattingen in andere landen aangeven, dat er in Nederland jaarlijks zo'n 20000 mensen ziek worden door een beroepsziekte. Bij bijna 45 procent van de meldingen ging het om aandoeningen aan nek, schouders en rug (waaronder RSI). Een kwart van de meldingen betrof psychische aandoeningen en 20 procent had lawaaidoofheid als oorzaak.

Sinds de oprichting in het voorjaar van het Bureau Beroepsziekten van de vakcentrale FNV met twee van haar bonden, zijn er zo'n 6000 klachten binnengekomen over werkgevers die daar verkeerd mee omgaan. Het bureau heeft nu 300 zaken lopen, zo zei een woordvoerder van de FNV gisteravond in het NOS Journaal. Sinds een jaar bestaat er een verplichting tot het melden van beroepsziekten aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten bij het AMC in Amsterdam. De FNV denkt dat veel bedrijfsartsen bang zijn ziekten te melden, omdat zij niet echt onafhankelijk van het bedrijf zijn. Uit de meldingen zou immers een claim tegen een werkgever, voor wie zij werken, kunnen voortvloeien.

Volgens een woordvoerder van de arbodiensten in Nederland zijn de bedrijfsartsen wel degelijk onafhankelijk en integer. Hij noemde de twijfel hierover van het FNV dan ook onzin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden