Stijgers, dalers en herintreders

Dit jaar is Anne-Marie Rakhorst onmiskenbaar de grootste stijger. Ze komt van 94 en staat nu op 33. Ze is directeur/eigenaar van Search, een internationaal opererend ingenieursbureau, laboratorium en opleidingsinstituut dat gespecialiseerd is in duurzaam bouwen en slopen, en advies geeft op milieugebied. Ze publiceerde afgelopen zomer een boek over de kracht van duurzaam veranderen.

Ook een flinke stijger is Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid voor D66 en in 2012 voor het tweede achtereenvolgende jaar door Natuurmonumenten uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar. Ze klom 30 plaatsen en staat nu op 36. Boudewijn Poelmann, de grote man achter de Postcode Loterij, ging ook als een speer: van 81 naar 52.
En Pauline Westendorp, oprichtster van Newnrg, dat op grote schaal lokale initiatieven voor duurzame energie begeleidt: van 87 naar 58.

De dalers
Diederik Samsom, PvdA-fractieleider, behaalde tijdens de Kamerverkiezingen een groot succes, maar in de Duurzame 100 heeft de politicus een duikeling gemaakt van liefst 45 plaatsen. Hij zakte weg naar de middenmoot: naar plaats 55. De kernfysicus viel vorig jaar tijdens de ramp met de kerncentrale in Japan nog op door zijn grote expertise, daaraan had hij mede zijn positie op de tiende plaats te danken. Nu heeft hij zijn handen vol aan het vormen van Ook een diepe daler is Arie van Doesburg, directeur duurzaamheid bij Plus Supermarkten. Hij ging van 47 naar 92, terwijl hij toch door vijf expertleden in de Duurzame 100 was gekozen. Nico Roozen, directeur van ontwikkelings-organisatie Solidaridad, die in 1988 het eerste keurmerk (Max Havelaar) voor eerlijke handel introduceerde, daalde fors: 40 plaatsen. Vier experts kozen hem in de Duurzame 100 van 2012. Hij eindigde op de 79ste plaats.

De herintreders
Een aparte categorie, de herintreders. Een enkeling is teruggekeerd na twee jaar afwezigheid. De prominentste herintreder is kroonprins Willem-Alexander. Hij stond in de eerste Duurzame 100 in 2009 op 37, het jaar erna kwam hij op 44 en vorig jaar verdween de kroonprins uit de lijst. Maar hij is terug, laag op 97 weliswaar, maar toch. De koninklijke familie staat prominent met drie telgen in de Duurzame 100.
De hoogste herintreder is projectontwikkelaar Coen van Oostrum, bouwer van klimaatneutrale kantoren. Van Oostrum werd door zeven experts in de Duurzame 100 gekozen. Ook een hooggeplaatste herintreder (op 57): Ad van Wijk, voormalig directeur van Econcern, nu hoogleraar energieprojecten in Delft en bezig met een kleinschalig energieproject in de gemeente Houten.

Sible Schöne, tegenwoordig programmadirecteur van het klimaatbureau van Hier is ook terug van lang weggeweest. Hij staat in deze vierde editie op 94, in de eerste editie (2009) stond hij hoog op 27, daarna was hij twee jaar afwezig.

De gelijkblijvers
Vijf personen zijn dit jaar geëindigd op dezelfde plaats als waar ze vorig jaar stonden. Naast de nummers 1 en 2, Marjan Minnesma van Urgenda en Paul Polman van Unilever, zijn dit Lucas Simons directeur van ForeFinance (bleef op 19) en Quirijn Bolle, oprichter van de kleine, duurzame supermarktketen Marqt (stabiel op 77) en Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van beleggers voor duurzame ontwikkeling (nog steeds op 89). Simons kreeg zes stemmen van experts. Bolle vijf en Van der Helm vier. Minnesma kreeg van alle veertien experts een stem. Elf experts plaatsten haar ook in hun persoonlijke top-10. Polman kreeg tien stemmen. Negen experts zetten de topman van Unilever in hun top-10.

Met stip nieuw binnen
Elk jaar wordt aan het begin van de zomer bekeken wie van de mensen die op de groslijst met 419 namen van duurzame Nederlanders staan in het voorbije jaar zijn opgevallen. Personen die in het afgelopen jaar minder zijn opgevallen, werden geschrapt. Dat waren er dit jaar 68. De veertien experts die de Duurzame 100 van Trouw samenstellen, zijn zelf met ruim 60 nieuwe namen gekomen. In de eindlijst staan dit jaar uiteindelijk 44 nieuwe gezichten.

De hoogste nieuwkomer is Sjoerd van de Wouw, campagneleider van Wakker Dier. Hij staat op 9. Hij wordt twee plaatsen verder (11) gevolgd door Nico Anten, directeur van de netwerkorganisatie Connekt, waarin 250 bedrijven die veel goederen transporteren werken aan 20 procent minder CO2-uitstoot in vijf jaar. Ook een hooggeplaatste nieuwkomer: Anniek Mauser, directeur Duurzaamheid bij Unilever Benelux. Van niets op 17.
De hoogste nieuw binnengekomen politicus komt niet uit Den Haag, maar uit Brussel: Gerben Jan Gerbrandy (D66) op de 27ste plaats.

Wie scoort op welk criterium
Kennis, brede visie, innovatie-kracht, daadkracht, contacten en charisma zijn ook dit jaar de bepalende criteria geweest voor de rangorde in de Duurzame 100. De veertien experts die de lijst hebben samengesteld, hebben die zes criteria ook gewogen. Net als vorig jaar hebben ze daadkracht als het belangrijkste criterium aangewezen. Bij de eindweging telde de score op daadkracht mee voor bijna 30 procent.

De nummer 1, Marjan Minnesma, scoorde het hoogst op daadkracht, gevolgd door Paul Polman (2) en Sjoerd van de Wouw (9). Herman Wijffels (8) scoorde het hoogst op brede visie én dit jaar ook op contacten. Ook bij het criterium innovatie staat Minnesma aan de top, gevolgd door milieuadviseur Maurits Groen (3).

Vorig jaar werd Wijffels gezien als de man met het meeste charisma, maar dit jaar staat hij daar op de tweede plaats. De experts vindendit jaar dat Wubbo Ockels (6) net iets meer uitstraling heeft. Koningin Beatrix scoort tweede op contacten en is derde bij het criterium charisma.

Als het om kennis gaat, staat wetenschapper Klaas van Egmond (4) bovenaan, hij verdreef zijn collega-hoogleraar Pier Vellinga (23) van die plaats. Vellinga staat nu bij kennis op 3, na Kornelis Blok (32), wetenschappelijk directeur van Ecofys.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden