Stijgende olieprijs zet rem op indices

(Novum/Betten) - De belangrijkste indices op Wall Street zijn woensdag vlak tot licht hoger de dag uitgegaan. Na een voortvarende start, met een nieuw recordniveau voor de Dow Jones-index op 12.368 punten, zakte de stemming al snel in.

Het sentiment in New York werd aanvankelijk ondersteund door meevallende Amerikaanse detailhandelscijfers. Ook fusiegeruchten in de luchtvaartsector zorgden voor optimisme. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse olievoorraden veroorzaakten echter een omslag.

De wekelijkse voorraden ruwe olie en stookolie in de Verenigde Staten daalden de afgelopen week harder dan verwacht. Bovendien namen de benzinevoorraden af, terwijl een stijging was verwacht. De olieprijs in New York steeg in reactie op de cijfers met 0,6% tot USD 61,40.

De Dow Jones-index eindigde uiteindelijk nipt hoger op 12.317,50 punten (+0,02%). De S&P steeg met 0,1% tot 1.413,22 en de Nasdaq behaalde een minieme winst van 0,03% op 2.432,41. Op de obligatiemarkt liep de tienjarige Amerikaanse T-bond met 17/32 terug tot 97-01/32, bij een rendement van 4,55%. De euro raakte 0,5% kwijt ten opzichte van de dollar op USD 1,3214.

Binnen de Dow, die dertien stijgers en zeventien dalers telde, vormden General Motors (-1,4%), Caterpillar (-1,3%) en United Technologies (-0,9%) de grootste verliezers. De winnaars werden aangevoerd door Exxon Mobil (+1,5%), dat meeliftte op de stijgende olieprijs.

Ook retailers vielen op in de hoogste regionen. Zij profiteerden van hoger dan verwachte macrocijfers over de detailhandelsverkopen. Home Depot steeg met 1,1% naar USD 39,11, terwijl Wal-Mart een koerstijging boekte van 0,9% tot USD 45,90.

De detailhandelsverkopen stegen in november voor het eerst sinds juli dit jaar. De stijging op maandbasis, van 1% inclusief en 1,1% exclusief autoverkopen, was bovendien veel groter dan economen hadden voorzien. In zowel september als oktober lieten de detailhandelsverkopen nog een daling zien, terwijl ze in augustus onveranderd bleven.

Consumentenbestedingen zijn in de Verenigde Staten goed voor meer dan twee derde van de economie en vormen daarmee het belangrijkste onderdeel van de economische groei.

Elektronicaketens Best Buy en Circuit City Stores wisten niet te profiteren van het optimisme in de retailsector. De twee aandelen werden afgewaardeerd door Prudential vanwege zorgen van de zakenbank over de lagere winkelprijzen voor tv's met platte beeldschermen. Best Buy verloor 1,6% op USD 50,46, terwijl Circuit City Stores met 1,95% daalde naar USD 23,12.

Elders op Wall Street bezorgden fusiegeruchten in de luchtvaartsector UAL, de moedermaatschappij van United Airlines, en Continental Airlines koerswinsten van achtereenvolgens 4,65% en 4,4%. De twee luchtvaartmaatschappijen zijn volgens The Wall Street Journal in gesprek over een mogelijk samengaan.

De gesprekken zijn volgens de krant al enkele maanden aan de gang, maar zijn na de aankondiging van het vijandige bod van US Airways op Delta Air Lines een maand geleden in een versnelling gekomen.

Hilton Hotels wist 2,4% bij te schrijven. De hotelketen heeft tijdens een investeerdersdag zijn financiële doelstellingen voor 2007 herhaald. Het in Beverly Hills gevestigde bedrijf denkt daarnaast tussen 2007 en 2009 wereldwijd zo'n 120.000 kamers toe te kunnen voegen aan zijn huidige bestand.

Macro-economisch nieuws dat een halfuur na aanvang van de Amerikaanse handelsdag bekend werd gemaakt, wist de stemming nauwelijks te beïnvloeden. De bedrijfsvoorraden over oktober bleken sterker toegenomen dan verwacht. De voorraden stegen in oktober met 0,4% ten opzichte van september. Economen rekenden op een toename van 0,3%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden