Stijfselpudding

Ingrediënten: 11 maatjes (11 dl); 1 ons en 4 lood (samen 140 g) stijfsel (lees aardappelmeel, rijstmeel of maïzena); 1 ons, 4 lood (samen 140 g) suiker; de geraspte schil van 1 citroen; vanille- of kaneelstokje; 1 ons geschaafde amandelen

Vanmiddag om 17.00 wordt er aardappelwodka geschonken tijdens de opening van de pop-up Pieperboetiek, Jan Evertsenstraat 105-1-7 in Amsterdam, en vanaf morgen kunt u er twee weken lang tussen 13.00 en 19.00 uur terecht om van alles over aardappelen te weten te komen, te bekijken, en om aardappels te kopen en/of te eten (tijdens een speciaal diner en op de 'stamppotdag').

Dat er wodka uit aardappelen gestookt kan worden weten alcoholliefhebbers al lang en ik ben inmiddels ook wat minder achterdochtig geworden over het verhaal dat ik als kind hoorde over stijfselpudding. Niet beter wetend dan dat stijfsel alleen gebruikt werd om kledingstukken de gewenste stevigheid te geven, schokte het me nogal dat je er ook pudding van kon koken. Eigenlijk logisch dat dat wél kan, want in wezen is stijfsel gewoon zetmeel, dat tijdens verhitting 'verstijfselt'. En waarom zou je aan een papje van zetmeel uit maïs (maïzena), rijst of zelfs aardappelen (aardappelmeel) waarmee je behang op de muur kunt plakken of boorden kunt stijven geen smaakje, meegeven? En als het papje dan ook nog veredeld wordt met eieren en room en de pudding uiteindelijk voorzien wordt van een saus en/of andere decoratie kun je je voorstellen dat stijfselpudding tot de lievelingsgerechten van Louis Couperus behoorde, zoals te lezen is in 'Couperus Culinair' van José Buschman.

Dit is het recept uit een boek van de Duitse kookboekenschrijfster Henriëtte Davidis dat in 1870 in Nederlandse vertaling verscheen onder de titel 'De Huisvrouw'.

Splits de eieren. Roer de dooiers los. Klop de eiwitten stijf.

Maak in een grote kom de stijfsel aan met wat van de melk en roer er de dooiers door.

Breng in een pan met dikke bodem de rest van de melk met de suiker en het vanille- of kaneelstokje aan de kook, laat op laag vuur een kwartiertje trekken. Zeef de hete melk, klop hem door het 'stijfselmengsel', giet dit alles terug in de pan en verhit het, voortdurend roerend, op laag vuur, tot het bindt (niet kookt!).

Spatel het stijfgeklopte eiwit door het mengsel, giet de massa in een met koud water omgespoelde puddingvorm en laat afkoelen.

Stort de pudding, bestrooi hem met geschaafde amandelen die u wat aandrukt. Serveer de pudding met wijn- of bessensaus, of zonder saus, maar met gekonfijte sinaasappelschil eromheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden