Stierf ’Dr. Dood’ echt in 1992?

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP

Een van de meest gezochte nazi-misdadigers, Aribert Heim, alias ’Dr. Dood’, is in 1992 gestorven. Of misschien toch niet?

De Duitse omroep ZDF meent het zeker te weten. Aribert Heim, een beruchte kamparts voor de SS in Mauthausen en andere concentratiekampen, is zeventien jaar geleden, op 78-jarige leeftijd, gestorven aan darmkanker in Caïro. Het Simon Wiesenthalcentrum, dat vorig jaar in Chili en Argentinië nog een grote speuractie naar Heim in gang zette, is vooralsnog niet overtuigd.

De correspondent van de ZDF in Caïro, Soead Mekhennet, werd vorige maand getipt dat Heim enige decennia in een hotel in de Egyptische hoofdstad heeft gewoond. Ze toog, gewapend met een foto van Heim, naar het bewuste hotel en vond er getuigen die bevestigden dat de Duitse dokter er had verbleven.

’Ammoe Tarek’, oom Tarek, liet Heim (ervan uitgaande dat hij het was) zich noemen; in officiële stukken heet hij voluit Tarek Faid Hoessein. De lange, atletisch gebouwde Heim zou zich in de jaren tachtig hebben bekeerd tot de islam. De hotel-eigenaar was zelfs in het bezit van diens aktentas vol documenten: zijn paspoort en verblijfsvergunningen, maar ook brieven en een ’wilsbeschikking’.

Volgens de ZDF, die een paar stukken op zijn website heeft gepubliceerd, schreef Heim ondermeer aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat hij ervan beschuldigde een haatcampagne tegen hem te voeren. Ook stuurde hij quasi-wetenschappelijke verhandelingen over Russische Joden en hun, volgens Heim onterechte, claims op het Israëlische staatsburgerschap aan het Vaticaan, de Amerikaanse president Jimmy Carter en aan de Beierse politicus Franz-Josef Strauss.

De ZDF sprak ook Heims zoon Rüdiger, die altijd heeft ontkend dat hij zijn vader ooit had ontmoet. Nu geeft hij toe dat hij zijn vader wel enkele malen heeft opgezocht in Caïro. Ook een tante (Heims zuster) zou contact hebben gehad met Heim: zij zou hem financieel hebben gesteund uit de huurinkomsten van een Berlijns huis in Heims bezit.

Volgens de ZDF heeft het er alle schijn van dat Heim na het arrestatiebevel dat in 1962 tegen hem werd uitgevaardigd Duitsland ontvluchtte, en de rest van zijn levensdagen in alle rust heeft gesleten. Volgens de zoon is zijn vader op een armenkerkhof begraven, in een graf waar in de jaren nadien ook andere overledenen werden bijgezet.

Persbureau AFP kwam gisteren met een andere getuige in het hotel in Caïro, die het verhaal in grote lijnen bevestigt. „Een soort reus, niet spraakzaam, maar hij miste nooit een gebedsdienst in de moskee”, omschrijft schoonmaker Gamal Aboe Achmad de Duitser. „Hij was heel erg op zichzelf en heel vroom.”

Maar het Simon Wiesenthalcentrum, dat vorig jaar 130.000 euro beloofde voor tips die zouden leiden tot Heims aanhouding, is niet overtuigd. „Er is geen lichaam, geen DNA, geen graf – we kunnen de zaak niet afsluiten op basis van zo’n verhaal”, zegt directeur Efraim Zuroff tegenover persbureau AP. „Je moet wel bedenken dat deze mensen er een belang bij hebben dat hij dood wordt verklaard. Het is een perfect geconstrueerd verhaal. Dat is het probleem: het is te perfect.”

Justitie in de Duitse deelstaat Baden-Würthemberg – belast met Heims opsporing – heeft de Egyptische autoriteiten gisteren officieel verzocht om vervolgonderzoek te mogen doen in Caïro. „We willen proberen het lichaam te vinden”, liet een woordvoerder weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden