'Stiekem droom ik ervan een nieuwe komeet te ontdekken'

Welk voorwerp staat op een ereplaats in uw huis, wat neemt u beslist mee als er brand uitbreekt? Misschien is het niet eens het kostbaarste wat u heeft. Vaak bepalen herinneringen en emoties wat ons dierbaarste bezit is.

ANNEMIEKE LENSSINCK

"Als jongetje lag ik vaak in het donker naar de hemel te turen. In die tijd is mijn fascinatie voor het heelal geboren. Stapels boeken heb ik over de sterren, planeten en kometen gelezen. Ik zoog de feiten op als een spons.

Als je zo veel kennis hebt vergaard, dan wil je er ook wat bij zien. Mijn eerste kijker maakte ik al toen ik een jaar of 18 was. Werkte nog ook, al was het eigenlijk een dingetje van niks. Tja, en hoe gaat dat met een hobby? Je wilt steeds een beetje meer, beter. Dit was de grootste kijker die ik me destijds kon veroorloven. Doorsnede 40 centimeter, 30 kilo schoon aan de haak. Hij staat op een paal en een betonnen plaat - een klein kijkertje til je nog wel op een statief, maar met dit gevaarte is dat niet te doen.

Toen we de keuken zouden uitbouwen, ontstond op het platte dak van ons huis ruimte voor een sterrenwacht. Ik heb hem zelf ontworpen en gebouwd. De polyester koepel met schuifluik is draaibaar, tegelijk met het mechanisme waarop de kijker rust. Het geheel is computergestuurd, dus ik programmeer gewoon wat ik wil zien: een paar nevels hier, wat dubbelsterren daar. De Proxyma Centauri is de dichtstbijzijnde ster en die is 4,24 lichtjaar van ons verwijderd. Een andere naaste buur is de Andromedanevel. Staat op 2,2 miljoen lichtjaar van ons af. Letterlijk onvoorstelbaar ver weg en toch kunnen wij dit sterrenstelsel zien.

Met behulp van de Sterrengids, het jaarboek met actuele hemelverschijnselen, kan ik op de voet volgen wat er boven ons gebeurt. En dat zal me nooit maar dan ook nooit vervelen. Bij de maansverduistering van 28 september was ik om twee uur mijn bedje uit. Het was supermaan en voor mij een extra bijzondere ervaring: dit zou maar zo mijn laatste supermaansmaansverduistering kunnen zijn. Het allermooiste dat ik ooit heb waargenomen was een Venusovergang over de zon. Ik zag hoe een zwart stipje voor de zon langs schoof. Dat stipje, mind you, was bijna net zo groot als de aarde.

Het meeste plezier beleef ik nog wel aan het verspreiden van mijn kennis. Geïnteresseerden laat ik daarom meegenieten van al het moois daarboven. Ik heb al een paar honderd mensen in de sterrenwacht op astrotoer genomen. Geloof me, die hadden de avond van hun leven.

Ik heb in mijn testament laten vastleggen dat de koepel met alles erop en eraan naar Natuurmonumenten gaat als ik er niet meer ben. Die hebben er een mooie plek voor in de afgelopen voorjaar geopende sterrenwacht in 's-Graveland.

Hopelijk duurt dat nog even. Want stiekem droom ik ervan nog eens een nieuwe komeet te ontdekken. Die kun je aanmelden via een astronomisch telegram op internet. Als de komeet inderdaad nog niet eerder is gezien, krijgt hij de naam van de ontdekker. En zeg nou zelf: de komeet van Zappeij, dat klinkt goed, toch?"

Sterrenwacht van: Ruud Zappeij (72)

In bezit sinds: 1999

Aanschafwaarde: ca. 10.000 gulden

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden