Stiekem danspasjes oefenen tijdens geschiedenis leren

Trouw tekent de verhalen op van bijzondere eindexamenleerlingen en hun mentor. Vandaag mentor Joyce Deurloo-Singewald en Joena Ruchtie (16), havo-leerling op 't Rijks in Bergen op Zoom.

'Het zit erop'

Het zit erop. Havoleerling en topturnster Eythora Thorsdottir (16) uit Poortugaal is opgelucht. Gistermiddag sloot ze af met wiskunde. "Het was best wel pittig", zegt ze na afloop. "Maar ik sta voor wiskunde iets van een 7,8. Dus ik heb wel wat ruimte." Leren moest vooral in de vakantie en het Hemelvaartweekend gebeuren, want Eythora hield haar intensieve trainingsschema zoveel mogelijk aan. Gisterochtend stond ze dus gewoon in de turnhal, daarna ging ze direct door naar het examen. "Die afwisseling vond ik best fijn, ik kon de spanning eraf trainen." Tijd voor een feestje? Nu niet. Te druk. Misschien als ze officieel geslaagd is. "Ik wil niet te vroeg juichen."

Joena vult de ruimte, ze heeft een bepaalde uitstraling waardoor mensen naar haar kijken. Een vrolijke spring-in-'t-veld, dat is ze, zegt mentor Joyce Deurloo-Singewald. "Ze zit in de klas met 25 jongens en drie meiden en kan met iedereen goed opschieten." Maar ook iemand met een duidelijk doel: elke dag na school fietst Joena naar het Cultuurgebouw Den Bosch om te dansen. "Je merkt dat ze het moeilijk heeft om alles te balanceren: school, dansen en sociale contacten", zegt Deurloo. Op haar cijferlijst prijken dan ook vooral zesjes. "Een groot organisatietalent is Joena niet. Maar een toekomst in dansen is moeilijk te realiseren, daar is ze zich van bewust. Plannen is dus een noodzakelijk kwaad." Kort geleden trad Joena op voor de Kunstbende. De hele school was erbij. "De zaal veranderde plots in een tumultueuze massa. Mocht het met het dansen niet lukken, dan moet ze zeker iets met mensen gaan doen."

Joena Ruchtie (leerling)

Heel veel heeft ze niet geleerd de afgelopen periode, daar had Joena geen tijd voor. In eerste instantie had ze een hele planning gemaakt, maar toen werd ze gevraagd voor een optreden bij Belgium's Got Talent. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Ze vindt het lastig om grote hoeveelheden stof te leren. "Economie vind ik lastig. En geschiedenis, maar dat kan mijn vriendje goed uitleggen." Stilzitten kan ze niet. Stiekem oefent ze danspasjes onder de tafel. "Met dansen ben ik een doorzetter", zegt ze, "met school wat minder." Na haar examens gaat ze naar de dansacademie. Maar eerst moet ze nog wel de examens met voldoendes afronden. Gelukkig heeft ze hulp. Iedere dag neemt ze haar gelukspoppetjes mee naar school. En bij het examen geschiedenis droeg ze het T-shirt van haar vriendje, waarin hij haar vorige week zo goed had geholpen.

examenvraag aardrijkskunde vmbo

New York en zeespiegelstijging

'Gaat New York ten onder?

Hilversum, 23 juni 2013. Als de zeespiegel een meter stijgt, zit een groot deel van New York diep in de problemen. Bij twee meter is er geen redden meer aan.'

In bron 11 kun je lezen dat New York in de problemen komt bij zeespiegelstijging. De onderstaande begrippen beschrijven wat er gebeurt bij zeespiegelstijging.

1 afsmelten landijs

2 overstromingsgevaar

3 het versterkte broeikaseffect

4 zeespiegelstijging

Zet de cijfers 1, 2, 3 en 4 van de begrippen in chronologische volgorde op het antwoordblad.

Agenda

3-1-4-2

VMBO BB:

9.00 - 10.30: Wiskunde

13.30 - 15.00: Duits / Frans

VMBO KB / TL:

9.00 - 11.00: Maatschappijleer 2

13.30 - 15.30: Natuur- en scheikunde 1

HAVO:

9.00 - 12.00: Maatschappijwetenschappen

13.30 - 16.30: Scheikunde

VWO:

9.00 - 12.00: Aardrijkskunde

13.30 - 16.00: Engels

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden