Stiefvader Julien C.: moord was geen impulsdaad

(Novum) - Julien C. heeft de de moord op Jesse Dingemans uit Hoogerheide met voorbedachten rade gepleegd. De rechter achtte dat vorig jaar niet bewezen en veroordeelde C. voor doodslag, maar volgens de stiefvader van C. was het geen impulsdaad. Gosse Meerstra zei dinsdagavond in Netwerk dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat zijn stiefzoon, die dinsdag opnieuw voor de rechter kwam, vooraf goed heeft nagedacht over zijn daad.

Volgens Meerstra nam Julien C. op 1 december 2006 een mes mee uit de keuken van zijn ouderlijk huis en ging naar de basisschool waarop zijn halfbroertje zat. In de school zou hij gevraagd hebben naar de klas van zijn broertje. Vervolgens kwam hij in een lokaal waar, maar één kind was: Jesse Dingemans, een jongetje dat volgens Meerstra veel op zijn halfbroertje leek. Nadat hij de 8-jarige scholier had vermoord trok hij thuis schone kleren aan en gooide zijn bebloede kleren in de bosjes.

Volgens Meerstra is de conclusie dat zijn stiefzoon met voorbedachten rade handelde, waarvoor C. een veel zwaardere straf zou krijgen, onontkoombaar. "Als je met afstand kijkt naar wat er is gebeurd, wat hij heeft gedaan, dan houdt alles op", zegt Meerstra die geen contact meer met C. heeft. "Het gaat om de kleding, het mes, ook zijn gedragingen vooraf. Ik mag dat uitspreken." Het zou volgens hem beter zijn als C. levenslang zou krijgen in plaats van de twintig jaar cel die justitie dinsdag eiste in hoger beroep.

In de dagen voorafgaand aan de dood van Jesse zou Julien C. thuis al op de mogelijkheid dat er iets schokkends zou gebeuren hebben gezinspeeld. "Er hangt iets in de lucht, er gaat iets gebeuren", zou hij gezegd hebben. "Achteraf is dat iets waarvan we nu zeggen: zou hij toen al met de gedachte rondgelopen hebben om dit te doen", zegt Meerstra in de uitzending.

Julien C. zou de moord op zijn halfbroertje hebben beraamd uit jaloezie, stelt Meerstra. Na diens dood hoopte hij mogelijk de bevoorrechte positie van enig kind weer terug te krijgen.

Tijdens het hoger beroep vroeg de rechter C. dinsdag naar een telefoongesprek met zijn moeder in de nacht voorafgaand aan zijn daad. Daarin zei hij dat er 'iets in de lucht' hing. Op de vraag wat er precies in de lucht hing antwoordde C.: "Wolken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden