Stiefpapa in spe moet boze ex tactisch tegemoet treden

De boze vader verguist de nieuwe partner van zijn ex-vrouw. Maar die wil juist als aanstaande stiefpapa met de ex praten. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

Stapelverliefd werd de gescheiden vader op een gescheiden moeder. Zij beantwoordde zijn liefde. Na een lange weg besloten zij voor elkaar te kiezen. Zij voor hem en zijn dochter. Hij voor haar en voor haar twee kinderen die hij - een jaar na de eerste kus - dolgraag zou willen ontmoeten. Ook de kinderen zijn nieuwsgierig naar mama's vriendje. De contouren van het samengestelde gezin tekenen zich af. Iedereen is er aan toe, behalve de ex-partner. Hij is boos en koestert wrokgevoelens jegens de liefde van zijn ex. Maar de stiefpapa in spe - bewust van zijn verguisde imago - wil de ex toch eens in de ogen kijken. Om te weten wie de vader is van de kinderen waar hij straks deels voor gaat zorgen. In hun belang wil hij samen een biertje drinken. Maar hoe krijgt hij de boze ex aan tafel?

Niet de nieuwe partner maar de moeder in dit verhaal zou eerst de introductie van haar nieuwe liefde met haar ex moeten bespreken, zegt Wampie van Arkel, stiefplancoach, stiefmoeder, mediator en familierechtadvocaat. Ze verwijst naar het ouderschapsplan dat gescheiden ouders moeten opstellen. "Daarin is bijna altijd opgenomen dat er over belangrijke gebeurtenissen en fasen in het leven van de kinderen overleg moet zijn tussen de ouders. De introductie van een nieuwe partner is zo'n moment." De exen moeten dus in gesprek. "Daarin zou zij duidelijk moeten maken dat de kinderen geen baat hebben bij een loyaliteitsconflict. Een boze vader die op de achtergrond kwaadspreekt over de stiefvader brengt ze in dat conflict. Vraag hem wat hij nodig heeft om hier op een positieve manier bij betrokken te raken. Is de ex overgehaald en komt er een ontmoeting, spreek dan duidelijk af het alleen over de toekomst en de opvoeding van de kinderen te hebben. En niet over wat vroeger is voorgevallen."

Houd er rekening mee, adviseert mediator Gideon de Haan aan de stiefvader in spe, dat je moet communiceren met iemand die heel boos is. De Haan is ook coach van samengestelde gezinnen, zelf stiefvader en co-auteur van het pas verschenen boek 'Het Stiefparadijs, voor ouders van een fusiegezin'. "Kies je woorden zorgvuldig maar houd een heldere boodschap voor ogen: je hebt leuke kinderen en ik kom in hun leven. Of je dat nu wil of niet. Ik wil geen vreemde zijn in jouw beleving, terwijl ik wel straks met jouw kinderen in één huis woon."

De meeste mensen, weet De Haan - óók wraaklustige exen - zullen met deze invalshoek een opening ervaren. Ook zij willen uiteindelijk dat het goed komt. Zet jezelf daarom in beeld, zij het tactisch. "Als de ex een borrel te moeilijk vindt, dan kun je er ook voor kiezen om eens mee te gaan als je partner de kinderen naar hun vader brengt. Eerst zwaaien vanuit de auto bijvoorbeeld, later meelopen naar de voordeur en een handje geven. Bijna altijd komt het goed. Het is moeilijker kwaad te spreken over iemand die je in de ogen hebt gekeken."

Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden