Stickers en kegeltjes tegen straling

Door de ophef over de UMTS-masten is veel onrust en angst over straling ontstaan. Tom Stoekenbroek reist het land door om stralingsproblemen op te lossen. Wetenschappers geloven er niet in.

Twintig jaar woont Jeannine van der Borght (72) in haar huis annex kapsalon aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam. En al evenzo lang had ze last van ’iets’. „Ik was geïrriteerd, agressief zelfs, terwijl ik een heel rustig mens ben”, vertelt ze.

Een halfjaar geleden liep ze op een internationale therapeutenbeurs Tom Stoekenbroek tegen het lijf. Stoekenbroek, vijf jaar actief als zelfbenoemd stralingsdeskundige, kwam langs met een koffer vol meet- en ontstralingsapparatuur en ’ontstoorde’ het huis van Van der Borght.

„Sindsdien voel ik me als herboren”, jubelt Van der Borght. „Mijn man is niet zo gevoelig, maar ik merkte het meteen. Ik voelde een rust over me komen en ook de planten in de tuin schoten de grond uit, terwijl er nooit wat wilde groeien.”

Stoekenbroek doceert: „Ik meet drie soorten straling: hoogfrequente, laagfrequente en aardstralen. Een combinatie van deze drie zorgt vaak voor problemen.” Zo ook bij Van der Borght: „De draagbare telefoon van de bovenburen zorgde voor veel straling. En het huis staat op een ondergrondse waterader, wat voor veel aardstralen zorgt.”

Tot vijf jaar geleden werkte Stoekenbroek in de automatisering. Hij kreeg er genoeg van en besloot zich te verdiepen in elektromagnetische straling. Sindsdien reist hij vanuit Afferden (Limburg) het hele land door om stralingsproblemen te verhelpen. Sinds de commotie over de UMTS-masten is de vraag naar zijn diensten toegenomen. Hij zegt vijf tot tien adressen per week te bezoeken. „Ik kan niet alles oplossen, maar wel 95 procent.”

Nadat Stoekenbroek het huis van Van der Borght had doorgemeten, was het een kwestie van de juiste apparatuur installeren en de problemen verdwenen als sneeuw voor de zon.

Op de breedbeeld-tv is een sticker geplakt, op de boekenkast staat een klein kegeltje. Het apparaatje staat precies onder de telefoon van de bovenburen en compenseert de straling. In de meterkast is een groot conisch object aangesloten op de waterleiding om de negatieve aardstralen te blokkeren. Totale kosten: zo’n 2000 euro.

„Je moet dit niet doen om rijk te worden”, zegt Stoekenbroek. „Ik reken 50 euro per uur, de kosten zitten in de benodigde apparatuur.” Dat wetenschappers zijn methodes onzin vinden, doet hem niks. „Ik hoef niet in discussie te gaan; ik merk dat het werkt. Ik help mensen met praktische oplossingen en verder niets.” Van der Borght knikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden