Stichtingen nemen tientallen oude kerken over

De stichtingen voor monumentale kerken in Friesland en Groningen houden vanaf komend jaar rekening met een verdubbeling van het aantal kerken dat ze over zullen nemen.

Een monumentaal kerkgebouw is naast fraai vaak ook duur. Door de terugloop van het aantal kerkgangers blijft er steeds minder geld over om het kerkgebouw in stand te houden.

De grote golf komt over een paar jaar, verwachten de stichtingen. Zo sluiten de komende tien jaar alleen al in Friesland honderd kerken de deuren. "Dat zijn niet alleen maar monumentale kerken, maar het geeft toch wel wat aan", zegt directeur Gerhard Bakker van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

De stichting Oude Groninger Kerken nam tot voor kort een tot twee kerken per jaar over. De komende jaar zullen dat er al drie zijn, verwacht directeur Peter Breukink van de stichting. De jaren erna, zegt hij, zal het aantal geleidelijk toenemen. "Als je alle kerken neemt die zich nu beraden op hun toekomst, dan kom je op enkele tientallen." De stichting in Friesland gaat ook uit van een verdubbeling, zegt Bakker.

De kerk overdragen aan een stichting kan een oplossing betekenen voor geldzorgen en in sommige gevallen betekent het uitstel van het einde van de kerkelijke gemeente. Zo neemt de stichting het eigendom en het bijbehorende beheer over, terwijl kerkgangers nog wel het recht hebben om vieringen te houden.

De stichtingen hebben niet de intentie om alle monumentale kerken over te nemen in de beide provincies. Bakker: "Alleen de kerken waar lokaal geen draagvlak meer is." Breukink: "We zijn geen vastgoedhandelaren."

De stichting uit Groningen heeft 69 van de 250 monumentale kerken in beheer, die in Friesland 41 van de 350 in die provincie.

De last van het kerkgebouw is een toenemend probleem voor kerkelijke gemeenten. Zo werkt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) momenteel aan een stichting voor kerkelijke gemeenten die de last van hun kerkgebouwen niet meer kunnen dragen. Deze stichting is niet alleen bedoeld voor monumentale kerken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden