Update

Stichting Zonnehuizen onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de Stichting Zonnehuizen onder verscherpt toezicht gesteld. Dat maakte de IGZ vandaag bekend.

ANP/ Redactie

Stichting Zonnehuizen verkeert al enige tijd in financiële problemen en werd eind vorig jaar failliet verklaard. Vandaag werd bekend dat de zorginstelling op antroposofische grondslag per direct wordt overgenomen door ondernemer Loek Winter en zorginstelling LSG-Rentray.

Een derde van de 1500 fte's, voltijdsfuncties van de stichting Zonnehuizen zal verdwijnen. Dat betekent ontslag voor vele honderden medewerkers. Vakbondsbestuurder Karin Kasper van CNV Publieke Zaak heeft dat vanmorgen gezegd. Interim-bestuurder Charles Laurey van Zonnehuizen erkent dat de aantallen zijn genoemd, maar volgens hem kunnen ze nog veranderen.

Faillissement

Door de overname lijkt de toekomst van de zorginstelling veiliggesteld. De instelling beheert zes huizen voor volwassenen en 14 kinder- en jeugdinstellingen door heel Nederland. LSG-Rentray gaat zich richten op de kind- en jeugdzorg, Groep Winter richt zich met name op de volwassenenzorg. Volgens de vakbond is Rentray een degelijk en gezond bedrijf.

Eind december werd het faillissement van Zonnehuizen uitgesproken. De stichting had een schuld van bijna 18 miljoen euro, die ontstaan is door fouten van het voormalige bestuur. Interimbestuurder Laurey wil geld terughalen bij de voormalige bestuurders.

Daarvoor is een lange juridische procedure nodig waarbij onder meer moet worden vastgesteld of er sprake was van wanbeleid. Laurey gaat er van uit dat partijen als de curator, de ondernemingsraad, en de vakbonden de procedure zullen voortzetten als hij, als tijdelijk topman, is vertrokken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden